ИЗЧЕГЪРТВАНЕ: И шефката на филмовия център изхвърча

Актуални новини
14:33 - 17 Юни 2021
6005
ИЗЧЕГЪРТВАНЕ: И шефката на филмовия център изхвърча

Министърът на културата проф. Велислав Минеков освободи изпълнителния директор на Национален филмов център - Жана Караиванова. С негова заповед от 17 юни 2021 г. тя е уволнена, като причините за това са системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г.

Филмовата общност отдавна настоява за оставката на Караиванова и към нея периодично се отправят обвинения за начина, по който се разпределят държавните пари за кино. Всяка сесия на НФЦ, на която се определят победителите, завършвва със скандал и с взаимни обвинениия, че държавната субсидия се разпределя на тъмно и на определени кръгове.

Жана Караиванова си навлече гнева и на част от филмовата общност в България заради промените в Закона за филмовата индустрия, които в крайна сметка бяха прокарани в по-предишния парламент. Режисьори, продуценти и сценаристи апелираха да бъде спряно приемането им на второ четене, тъй като те накърняват развитието на българското кино и облагодетелстват създаването на комерсиални тв продукти – филми и сериали.

Творци са на мнение, че така се променя философията на закона, и голяма част от парите, предвидени за подпомагане на българското кино, ще се пренасочат към телевизиите. Новият закон предвижда в бъдеще държавната субсидия за кино да е в размер на 25 милиона лева, при 15 милиона сега.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков няколко пъти заяви през последния месец, че няма да подпише правилника за прилагане на Закона за филмовата
докато не бъдат окончателно решени спорните въпроси, които разделят гилдията.

Продължаващите спорове по прилагането на закона доведоха до спиране на работата на НФЦ за 2021 г. и до стопирането на сесиите за игрално и документално кино. Одитният доклад за Националния филмов център не е публикуван на страницата на Сметната палата.

Досегашната шефка на НФЦ Жана Караиванова е българска актриса и продуцент. Родена е на 24 октомври 1961г. в град София. През 1984 г. завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Гриша Островски със специалност актьорско майсторство. Кариерата й започва като актриса от ловешкия театър, след което става част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“, където има над 30 роли. Своя дебют в киното прави още като студентка, участвайки в сериала “Мера според мера”, а днес има зад гърба си над 20 роли в киното.

От 1997 до 2017 г. живее и работи в Ню Йорк. Основател е на Фондация за българо-американски културен обмен както и създател на първия в България фестивал за американско независимо кино- „So Independent”. През 2017 г. бе избрана с конкурс за Изпълнителен директор на Националния филмов център.