Изчегъртване: Радев чисти калинките на ГЕРБ

Актуални новини
12:30 - 14 Май 2021
10757
Изчегъртване: Радев чисти калинките на ГЕРБ

В ход е предварително планирано масово прочистване на некомпетентните кадри на ГЕРБ в цялата държавна администрация. Този път Румен Радев не се шегува и второто, назначено от него служебно правителство, се е заело сериозно със задачата да разчисти т. нар. калинки на предишните управляващи от всички структури във властта.  

След като новите, макар и временни управляващи, отстраниха от постовете им компрометираните шефове на НАП и Агенция „Митници”, както и шефката на Българската агенция за инвестиции, чистката ще продължи на всички останали нива в държавата.

След ударния старт на служебното правителство всички шефове на държавни служби по места вече са на тръни. На първо място – ръководителите на областните дирекции на полицията и дори на РПУ-та, следват шефовете на образователните инспекторати, на земеделските служби, на ВиК дружествата...

По информация на Lupa.bg още на следващото си заседание новият Министерски съвет ще назначи и нови областни управители.

Според анализите на служебното правителство и Стратегическия съвет към президента именно чрез посочените по-горе служби е оказван натиск по време на изборите за кого да се гласува.

Местните полицаи например масово са подпомагали купуването на гласове и корпоративния вот, а някои областни земеделски служби са отказвали енергийни помощи за отопление на хора, които не са с „правилната” политическа ориентация.

Очаква се и в подразделенията на военното министерство да има сериозни промени – един от първите свалени от поста например най-вероятно ще бъде шефът на Военна информация Велко Атанасов. Всички некомпетентни юристи, назначени вкупом през есента на 2018 г. в служба "Военна полиция" пък, сега вече също щели да бъдат сменени. 

В крайна сметка държавният глава Румен Радев този път е решил да изпълни предизборното си обещание за „чистка до корен”. Така той цели ще спечели симпатиите на избирателите и същевременно да удовлетвори исканията на протеста за прочистване на некадърните и корумпирани кадри на предишната власт.