Изчезнал кораб открит след 50 години

Мистерията на призрачния Blythe Star е неразгадана половин век

Мистика
12:41 - 20 Юни 2023
7433
Изчезнал кораб открит след 50 години

Призрачният кораб Blythe Star, изчезнал преди почти половин век, е открит и проучен от екип учени от Австралийската държавна асоциация за научни и приложни изследвания и Университета на Тасмания. Тази мистериозна история за корабокрушение остава неразгадана от 1973 г. досега, съобщава The Guardian.

Товарният кораб Blythe Star е бил на редовното си пътуване между столицата на Тасмания Хобарт и остров Кинг, когато става трагедията. Изведнъж корабът се накланя и преобръща, принуждавайки десет членове на екипажа да се качат на спасителен сал. Девет дни те са в морето, но само седем от тях са спасени.

Дългите години търсене на кораба не дават резултат. Най-сетне през април 2023 г. група изследователи, изучаващи подводни свлачища, забелязват останките на Blythe Star на около 10,5 километра от югозападния нос в Тасмания. С помощта на картографски данни и видеозаписи учените успяват да идентифицират самия кораб. Blythe Star е покрит с водорасли, кърмата на кораба е повредена, липсват някои важни части.

Мистериозното корабокрушение на Blythe Star оказва значително влияние върху безопасността на навигацията в Австралия. То дава тласъкът за въвеждането на закони, насочени към подобряване безопасността на корабоплаването. В резултат на тази трагедия стартира система за докладване на местоположението на корабите, което позволява по-бързо реагиране при извънредни ситуации и спасяване на животи в морето.