Изчезнал портрет на Хенри VIII изскочи в социалните мрежи

Актуални новини
14:04 - 29 Юли 2024
1166
Изчезнал портрет на Хенри VIII изскочи в социалните мрежи

Липсващ портрет на Хенри VIII е бил забелязан от историк в социалната мрежа "Х". Той успява да идентифицира изчезнал портрет на крал Хенри VIII.

Британският изследовател Адам Бусиакевич небрежно разглежда социалните си мрежи, когато случайно забелязва публикация от прием в Уорикшир.

Публикацията всъщност е снимка, споделена от Тим ​​Кокс, лорд-лейтенант на Уорикшир – почетна длъжност, представляваща Британската корона в централното английско графство. Кокс представил прием в Уоръкшир, където е основан Съветът на окръга.

Но Бусиакевич не се интересува от популярните личности на снимките. Фокусът му бил насочен върху фона, където на стената над гостите виси изчезналият портрет на монарха на Тюдорите -  Хенри VIII.

В блога си по-рано този месец Бусиакевич каза, че е забелязал картината „с отличителна заоблена горна част на рамката".

Той веднага се сетил за поредица от 22 портрета, поръчани от местен политик и майстор на гоблени през 1590-те години. Според Бусиакевич, Ралф Шелдън е поръчал снимките, предимно на крале, кралици и „значими международни фигури“, да бъдат окачени в дома му. 

В прессъобщение, изпратено до Си Ен Ен, Бусиакевич каза, че формата на картината е отличителна характеристика на комплекта на Шелдън, докато рамката на картината е „идентична с други оцелели примери“.