Изчезналите под връх Ботев баща и син загинали още първата нощ

Атанас и Адриан били заблудени, че са далеч от колата, скрили в дерето да пренощуват

Новини
15:50 - 20 Февруари 2020
5617
Изчезналите под връх Ботев баща и син загинали още първата нощ

42-годишният Атанас Пенчев и 17-годишният му син Адриан са измръзнали и са загинали още първата нощ в Калоферския балкан. Те са можели да бъдат спасени, ако не бяха се заблудили, че са далеч от колата си в местността "Паниците". Точно заради това те са се скрили в дерето, зад паднало дърво, за да пренощуват и са измръзнали до смърт при минусовите температури.    

Изчезналите туристи са били дезориентирани заради силния снеговалеж и мъглата. След като бяха открити от бившия спасител, стана ясно, че двамата са били само на 400 метра от колата си, паркирана на местността Паниците.

Бащата и синът са тръгнали да покорят връх Ботев, минават покрай хижа Рай, но не спират там. Хижарят вижда 2 силуета около 9 часа вечерта. Мъжете били с челници. Около 4 часа сутринта на 5-ти февруари двамата пристигнали в туристическата спалня на връх Ботев. Там имало двама техни съграждани от Стара Загора, също туристи. Атанас и Адриан искали да тръгнат обратно същата нощ, но другите туристи ги спрели и те тръгнали надолу с тях към 8,30 сутринта.

Старозагорците били уморени и другите туристи, след като на няколко пъти ги изчаквали, ги оставили да продължат сами. 

Разследващи смятат, че ако бащата и синът не са били загинали на 5-ти вечерта, на другият ден спасителите, при първата си акция, са щели да ги открият.