Изчезналият "Султан Нурсултан" най-сетне се появи

Новини
21:47 - 18 Януари 2022
5947
Изчезналият "Султан Нурсултан" най-сетне се появи

Изчезналият дългогодишен властелин на Казахстан Нурсултан Назарбаев, наричан "Султан Нурсултан", се появи близо месец след като държавата бе обхваната от безпрецедетни бунтове. Той увери, че е в крепко здраве и че не воюва с наследника си на поста.

"Няма конфликт в средите на елитите в Казахстан, президентът на страната Касим-Жомарт Токаев има пълна власт", каза в обръщение бившият всевластен ръководител на Казахстан. Посланието е публикувано на сайта му, почти три седмици след избухването на кризата и насилието в страната и след като западни издания започнаха да твърдят, че той води "ожесточени преговори" с Токаев за преразпределение на активи и изглежда в момента се укрива в Китай.

"Президентът Касим-Жомарт Токаев има пълна власт. Той ръководи Казахстан. Няма конфликт или конфронтация в елита", каза Назарбаев. Твърденията за конфликт в управляващия елит той нарече "безпочвени интриги".

Назарбаев се оттегли като президент през 2019 г., но запази позицията си на председател на Съвета за сигурност на страната. На 5 януари, след като започнаха протести в страната, действащият президент Токаев обяви, че самият той ще заеме поста на ръководител на Съвета за сигурност. Така Назарбаев загуби последния си пост, където имаше непредставителна функция.

Протестите в Казахстан започнаха след повишаването на цените на втечнения газ, но впоследствие исканията на демонстрантите преминаха в политически. Между другото, те призоваха Назарбаев да напусне политиката и скандираха "Шал, кет" ("Старче, разкарай се") по време на митинги. Паметник на Назарбаев беше съборен, а по време на протестите самият той не се появи в публичното пространство. Появиха се и слухове, че е в критично здравословно състояние.

След края на протестите Токаев каза, че при Назарбаев в страната са забогатели финансови и олигархични групи, близки до първия и доскорошен държавен глава. В резултат на това през последните дни някои от роднините на Назарбаев загубиха високи позиции в административните структури на страната и висши позиции в големи компании.

Сред тях са племенникът му - първият заместник-ръководител на Комитета за национална сигурност Самат Абиш, както и трима зетьове: Тимур Кулибаев, който беше ръководител на Националната камара на предприемачите "Атамекен", Димаш Досанов, председател на борда на "КазТрансОйл", и Кайрат Шарипбаев, ръководител на "КазакГаз".

Затова експерти, интервюирани от руската независима медия РБК, казват, че обръщението на Назарбаев всъщност е "предаване" на неговия клан и завършване на прехода във властта.

Появата на Нурсултан Назарбаев в публичното пространство е доказателство, че той се съгласява да ограничи влиянието на своя клан във властта и финансовите структури в замяна на запазването на статута на баща-основател на нацията, убеден е Аркадий Дубнов, експерт по Централна Азия. Той обръща внимание и на факта, че автентичността на мястото и времето на записа не са ясни.