Изчисли си сам данъка на колата (КАЛКУЛАТОР)

Топ
15:51 - 03 Януари 2020
7406
Изчисли си сам данъка на колата (КАЛКУЛАТОР)

Калкулаторът за новия данък за колите в София е готов. От "Информационно обслужване" са въвели новите параметри в електронния калкулатор, чрез който всеки собственик на моторно превозно средство в столицата може да изчисли какъв данък ще дължи за автомобила си за 2020 г., съобщиха от Столичната община.

В края на 2019 г. размерът на налога за мощните и цапащи автомобили беше повишен. Формулата, по която се формира данъкът, включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата. С промените бяха повишени ставките за автомобили с по-ниски евростандарти - от 0 до Евро 4, както и за мощност над 74 kW, или над 100 конски сили.

Коефициентът за година на производство на автомобила е определен от Закона за местните данъци и такси и остава непроменен.

В калкулатора за регистрираните в София коли са заложени всички коефициенти, които формират данъка. Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила - в малкия талон - за по-новите автомобили или в големия талон - за по-старите. Там под индекс В е записана годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата. Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати. А индекс V.9 e екологичният стандарт на колата - от Евро 2 до Евро 6. При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо.

Калкулаторът е на адрес: https://cartax.uslugi.io/