Издъхна легендарният седесар Христо Марков

Общество
22:29 - 06 Април 2020
11164
Издъхна легендарният седесар Христо Марков

Отиде си една от най-известните личности от зората на демокрацията и някогашен депутат от СДС Христо Марков. Той бе депутат в Седмото Велико Народно събрание и 36-то Народно събрание, където бе секретар на парламентарната група на СДС. Христо Марков е един от създателите на СДС в Пловдив. 

В последните години Марков водеше мизерно съществуване и негови приятели отправяха призиви в социалните мрежи да бъде подпомогнат. Самият той общуваше основно чрез фейсбук, където описваше тежката си ситуация. Там споделяше, че иска да сложи край на живота си. Напоследък обаче и в социалната мрежа не можеха да го открият, защото нямал компютър.

От 1991 г. е член на Върховния партиен съвет на Демократическата партия. Той е един от 39-та депутати, които не подписват Конституцията. Участник в гладната стачка срещу приемането на Конституцията.

Христо Марков е роден в Ардино на 16 януари 1962 г., но е израснал в село Торос, Ловешка област. По майчина линия Марков е от рода на войводата Христо Чернопеев и писателя антикомунист Трифон Кунев. Завършва гимназия в Самоков, а през 1987 г. – Българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 1992 до 2007 г. е председател на Сдружението на спортните клубове „Марица“ – Пловдив. От 1997 г. е председател на Областния партиен съвет на Демократическата партия, Пловдив. През 2007 г. е изключен от Демократическата партия.

Автор е на множество статии, студии и изследвания в периодичния печат. Личният му блог toross.blog.bg бе сред популярните в страната. В него авторът публикуваше анализи, статии, спомени, исторически студии, архивни документи.

След като излиза от Народното събрание, Христо Марков преживява няколко срива в личния си живот. През 2013 година съпругата му го изхвърля посред зима на улицата. Оттогава започнаха и здравословните му проблеми. 

Преди две години писателят Румен Леонидов, който бе близък приятел на Марков, алармира, че бившият депутат е в много тежко, в безпомощно състояние и може във всеки един момент да почине, без някой да му окаже помощ. "Приятели, Христо Марков лежи на пода от вчера и умира, вратата му е заключена от вътре и не може да извика Бърза помощ! Моля ви, сторете нещо, извикайте Пожарната и линейка и го спасете. Говорих преди минута с него, едвам говори, умирам казва, умирам! Майнички, сторете нещо! Бог да му е на помощ", написа тогава Румен Леонидов във фейсбук.

След това се оказа, че Христо Марков е получил масиран инсулт и бе откаран в тежко състояние в болница. 

Снимка: в. "Марица"