Издъхна най-известното джудже на руското кино (СНИМКИ)

Личности
22:55 - 23 Май 2021
8771
Издъхна най-известното джудже на руското кино (СНИМКИ)

Най-известният руски актьор джудже - Владимир Фьодоров, е издъхнал преди няколко дни на 82-годишна възраст, съобщиха руските медии. Ядрен физик по образование, той става популярен с ролята си на джуджето злодей Черномор от филма-приказка "Руслан и Людмила". Фьодоров е издъхнал на 18 май, като едва днес близкити му съобщиха, че сърцето на актьора учен си не е издържало. През последните години той преживя инсулт и страдаше от сърдечни проблеми, уточняват информационните агенции.

Владимир Фьодоров е роден на 19 февруари 1939 г. в Москва. Макар че е нисък на ръст той не страда от комплекси заради външния си вид. Като възрастен е висок едва 130 см. През 1964 г. завършва Московския инженерно-физически институт и постъпва на работа в Института по биофизика към Министерство на здравеопазването на СССР. Автор е на повече от 50 научни трудове и разработки и има огромен принос за развитието на съветската наука.

Актьорът в ролята на джуджето-злодей Черномор във филма "Руслан и Людмила"

В киното дебютира на 32 години, когато режисьорът Александър Птушко кани младия учен за ролята на джуджето-злодей Черномор във филма "Руслан и Людмила" по романтичната поема-приказка на Александър Сергеевич Пушкин.

Зрителите в Русия и в страните от бившия Съветски съюз помнят Фьодоров и от филмите "Дванадесетте стола","Кин-дза-дза!", "Кучешко сърдце", където прави ярки и характерни роли. Участвал е в общо 50 филма.

Владимир Фьодоров е автор е на повече от 50 научни трудове и разработки и има огромен принос за развитието на съветската наука


В края на 80-те години Фьодоров се изявява и в театъра и се разписва с десетки блестящи роли на сцената. През 2016 г. прекарва тежък инсулт и оттогава спира да се снима и да играе в театъра.

Ученият с нисък ръст се отличаваше и с остър ум, бе доста сръчен в ръцете, панентовал е различни научни открития и въпреки че бе джудже имаше голям успех сред жените. Владимир Фьодоров се жени четири пъти, като последната му, четвърта жена Вера e с 35 години по-млада от него и с 35 сантиметра по-високо. Затова, когато искаше да прегърне съпругите си актьорът се качваше на стълба или на столче.

Фьодоров с четвъртата си съпруга Вера

Първият брак на актьора трае едва няколко месеца. От втората си съпруга Аля Владимир Фьодоров има двама сина, които за съжаление умират при трагични обстоятелства.

От третата си съпруга - Елена ученият джудже има две дъщери, като едната от тях наследява гените на баща си и също е с нисък ръст. Актьорът се влюбва в доста по-младата от него Вера и се изнася от семейното жилище, като се венчава за нея и живее щастливо с четвъртата си жена до края на дните си.

Мнозина руски творци наричаха Владимир Фьодоров "малкият човек с голям талант", като от него се възхищаваше и режисьора и актьор Никита Михалков.