Издателят на „ Льо Монд“ бил шпионин, подслушвал телефона на Митеран

Ксавие Ниел имал поръчка да събира данни за производителя на Renault, но бил изпреварен от австралийски хакери

Топ
15:16 - 23 Май 2020
3047
Издателят на „Льо Монд“ бил шпионин, подслушвал телефона на Митеран

Вестникарски магнат, класиран сред най-богатите 25 души във Франция, призна, че като юноша е бил шпионин, хакнал мобилния телефон на президента Франсоа Митеран, съобщи „Дейли Мейл“.

52-годишният Ксавие Ниел е съсобственик на вестник „Льо Монд“ и 21-ият сред най-богатите във Франция с приблизително богатство от 8 милиарда евро, предава БГНЕС.

В реч Ниел призна, че е бил нает от Дирекцията за териториално наблюдение (DST) в средата на 80-те години.

От Службата за сигурност, ръководена от министерството на вътрешните работи на Франция, привикали Ниел, след като беше хванат да хаква френския канал Canal Plus на 17 години и заради това зарязал образованието си.

Той казва, че не е работил в тайната служба. „Бях нещо като кореспондент на непълно работно време, който би им казвал редовно какво откриваме, какво виждаме, в нашия свят на хакерство. “

Службата за сигурност искала Ниел да създаде група хакери, съставена от други ярки млади индивиди, които биха могли да им помогнат да разберат света на киберсигурността в епохата, когато технологията все още беше чисто нова.

Това включва дори хакване на мобилния телефон на президента Франсоа Митеран през 1986 година.

По-късно администрацията на президента Митеран попадна в скандал за хакване на телефони, наречен „Френски Уотъргейт“, в който той беше подслушвал телефоните на стотици френски личности.

Ниел също имал за задача се занимава с хакерство, свързано с производителя на автомобили Renault. Неговата група научила, че компанията е била хакната от хора от Австралия, които изтегляли големи обеми данни.

На 20 години Ниел се оттегля от хакерската си работа и започва да управлява еротични сайтове във френския предтеча на интернет, Minitel.