Издигат Ива Дойчинова за шеф на БНР?

Бившият началник в медията Митко Димитров пак е кандидат за поста, търси трамплин в президентството

Новини
15:35 - 22 Март 2019
7614
Издигат Ива Дойчинова за шеф на БНР?

Битката за генерален директор на БНР ще започне малко преди евроизборите – на 15 май.  Новият избор отсега обещава да е драматичен, а Lupa.bg вече дочу и кои са кандидатите за горещия стол на националната медия. Мандатът на сегашния началник Александър Велев изтича на 29 май.  

Една от най-интересните кандидатури вероятно ще е на Ива Дойчинова, която в момента е зам.-главен редактор на сутрешните предавания на програма „Христо Ботев“. Нежният, но амбициозен глас в радиоефира ще намери подкрепа в лицето на медийния експерт и бивш издател на „Плейбой” Мартин Захариев, който планира да я номинира. Говори се обаче, че всъщност зад гърба на Дойчинова стои директорът на програма „Христо Ботев” Кирил Калев. Самият той имал мераци към шефския стол, но не смеел да влиза в надпреварата от етични съображения, за да не подбива авторитета на сегашния шеф Александър Велев, който го назначи на сегашния пост. Настоящият шеф също ще се кандидатира за директорското място в радиото за трети мандат – първият бе още по времето на правителството на Иван Костов, а вторият тече в момента.

Като най-оспорван кандидат работещите в БНР сочат бившия началник на Радио София и дежурен мераклия за поста Митко Димитров, който преди години бе отстранен от националната медия. По време на шефския си мандат, той освободи много от знаковите лица на радиото, което доведе до протести в медията.  

Сега въпросният кандидат се увъртал около президентството да търси лично опеката на сегашния президент Румен Радев, научи Lupa.bg. Димитров пробвал да намери допирни точки с държавния глава като бивш военен. Негови колеги  напомнят, че той има позиции, понеже е работил във Военния канал преди години. 

Към поста на генерален директор вероятно ще поеме и синът на Радой Ралин - Кин Стоянов, който има няколкогодишен стаж в националната медия.

Сред кандидатите е и спортният журналист Светослав Костов, който е сегашен директор на Радио „София”.

Вчера председателят на СЕМ София Владимирова обяви, че стартът на конкурса за БНР ще започне на 15 или 16 май. Месец и една седмица по-късно процедурата трябва да бъде приключена, в зависимост и от броя на явилите се кандидати. Медийният регулатор ще дава оценка на всеки етап от процедурата. На първия кандидатите се допускат за изслушване, след проверка дали отговарят на критериите на закона за ръководния пост. След това има по закон една седмица срок за попълване на недостатъци в документите на кандидатите, ако това е възможно, след което членовете на СЕМ имат възможност да гласуват.

Кандидатите, събрали мнозинството от гласовете - три или повече, отиват на публичните изслушвания“, обясни Владимирова. Окончателното решение може да бъде атакувано във Върховния съд, обясни шефът на СЕМ. Ако нито един от  кандидатите не събере мнозинство от 3 или повече гласа след 3 гласувания, се открива нова процедура. Очаква се директорът на медията да бъде избран в средата или края на юни.