Издигат Лула да Силва за президент на Бразилия

76-годишният ляв политик няма да присъства на конгреса на своята партия в Сао Пауло

Свят
14:58 - 21 Юли 2022
1541
Издигат Лула да Силва за президент на Бразилия

Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва ще бъде официално номиниран от своята Работническа партия (PП) за кандидат за президент на страната за изборите на 2 октомври, като ще се изправи срещу настоящия крайнодесен президент Жаир Болсонаро в най-поляризираните избори в Бразилия от десетилетия, предава Ройтерс.

На фона на двуцифрена преднина в социологическите проучвания победата на Лула би била триумфално завръщане във властта на бившия президент и синдикален лидер. Лула, който ръководи Бразилия два мандата от 2003 до 2010 г., прекара 580 дни в затвора по присъди за корупция, които по-късно бяха анулирани.

76-годишният ляв политик няма да присъства на конгреса на своята партия в Сао Пауло, където шест други коалиционни партии също ще подкрепят кандидатура му за президент.

Водейки кампания за своите постижения в намаляването на бедността на фона на бърз икономически растеж, подхранван от глобалния бум на суровините, Лула критикува Болсонаро за връщането на глада сред бедните в Бразилия по време на икономическия спад, причинен от пандемията COVID-19.

За да привлече умерените гласоподаватели, разочаровани от правителството на Болсонаро, и да смекчи крайнолевия си имидж, Лула избра за свой вицепрезидент бившия губернатор на Сао Пауло Джералдо Алкмин, центрист, уважаван от бизнес средите.

Лула обещава, че ще увеличи ролята на държавата в икономиката и ще увеличи социалното благосъстояние, като същевременно поддържа свободен пазар. Сред основните му съветници е младият икономист Габриел Галиполо, бивш главен изпълнителен директор на инвестиционната банка "Банко Гактор".

Изоставайки в проучванията, Болсонаро многократно поставя под съмнение бразилската система за електронно гласуване, като твърди, че тя е уязвима за измами, което поражда опасения, че той ще откаже да признае поражението си през октомври.