Издигнаха джамия в Стамболийски до християнски кръст

Бизнесмен от Истанбул дарил крупна сума за храма

Новини
15:27 - 03 Май 2019
3567
Издигнаха джамия в Стамболийски до християнски кръст

Новопостроена джамия отвори врати днес в хасковското село Стамболийски. За мюсюлманска служба се събраха десетки вярващи не само от Стамболийски, но и гости от Хасково, съседни градове и села, включително и от Турция, пише сайтът haskovo.net.

Строителството на обществената сграда започнало през 2016 година. Идеята за издигането била на Якуб Расим от Големанци и мюсюлмани от Стамболийски. Намерението било прието радушно от бизнесмена от Истанбул Хаджи Давуд Джами, чието име носи джамията. Сградата е построена с дарения и е коствала около 100 000 евро.

Местните мюсюлмани заявиха, че именно Джами е основният дарител, но отказаха повече подробности.

Мюсюлманите от Стамболийски споделиха, че се радват за откриването на джамията, защото отпада необходимостта да ходят за службите в Хасково. Днес беше раздаден курбан, имаше и почерпка.

Да поздрави мюсюлманите за откриването на джамията дойде и кметът на селото Славчо Стефанов. Той обясни, че на метри от мюсюлманския дом преди дни е поставен 7-метров кръст. Символът на христовата вяра е издигнат на Великден по идея на местната ловна дружинка, в която членува и Стефанов.

Продължава работата по облагородяване на пространството наоколо и предстои да се изгради площадка и градинка. Идеята е кръстът да бъде осветен на 7 юли тази година, когато местните ще отбележат празника на селото Света Неделя, обясни кметът. Той допълни, че близостта на кръста и джамията говори, че християните и мюсюлманите в селото живеят мирно и сплотено, без етнически конфликти.

По Великден на метри от мюсюлманския дом местната ловна дружинка поставила 7-метров кръст