Издигнаха паметник на бездомните животни в Москва (ВИДЕО)

Парите за него са събрани от добри хора от целия свят

Свят
17:34 - 18 Ноември 2019
44567
Издигнаха паметник на бездомните животни в Москва (ВИДЕО)

Паметник на бездомните животни беше издигнат в руската столица Москва. С него хората инициаторите на идейния проект искат обществото да бъде по-състрадателно и да подава ръка срещу лапа.

И докато в България малки деца се хвалят, че са убили животни, на други места възпитават по друг начин.

"Хубаво е да има състрадание и любов, когато някой наистина има нужда от него, когато не можеш просто да подминеш, когато протегнатата ти ръка може да промени всичко навреме. И това е необходимо не само за хората", казва един от скулптурите, чийто паметник беше официално открит в московския парк "Музеон".

Парите за него бяха събрани от цял свят, а самото произведение, посветено на Деня на бездомните животни, изобразява позната картинка - тъжен поглед, стискащ се от студа. Можете, разбира се, просто да минете, но можете да помогнете. Историята на това куче, завършва добре, но има и много други по улиците.

Най-тъжното е, че животните губят къщата по вина на човека. Но човекът може да промени това. На откриването на паметника пристигнаха руски художници и изпълнители. Актрисата Лариса Долина прибрала котка преди много години, а от тогава не може да си представи живота без животни.

„Толкова благородно е да се грижим за болни и бездомни животни, които, за съжаление, все още се изхвърлят. Не знам какви хора са тези, които са ги гледали!? Животните не могат да говорят, не могат да питат, което означава, че просто трябва да ги видите, никога да не минавате просто покрай тях“, каза Лариса Долина.

Според същите принципи те са и част от семейството на Леонид Ярмолник, който споделя: "Не се страхувайте, може би там, на улицата, ще намерите истински приятел". Актьорът, който е и председател на настоятелството на фондация „Даване на надежда”, допълва: „Имаме две кучета, които са един вид осиновени. Едното куче, намерено от дъщеря ми в кутията в метрото, е Дуся. Тя вече е възрастна, петгодишна, уплашена от някои. Имаме още едно куче, което дойде от Крим. Казват, че куче се усмихва, а това наистина е тяка, тя прави нещо подобно”.

Този пронизващ паметник е избран от творбите на десетки скулптори, използвайки популярно гласуване.

Към днешна дата има много такива истории. Някога тези кучета са били изоставени, предадени, но сега те получават грижи и топлина. Някой е намерил дома им и доброволци се грижат за някого, който все още чака своите собственици.

„Първо ги бяха изхвърлили в кошчето, а после се обадиха познати и казаха, че всичко, което можем да направим, е да ги изведем в гората. Имаше петмесечни кученца”, казва доброволецът Алевтина Саломатина.

Новият паметник е проект на Фонда за надежда на животните. Фондацията работи от девет години и помогна да се намери дом за стотици изоставени животни.