Издирваният в Русия драматург Иван Вирипаев идва в Народния

Творецът ще участва в дискусия с Галин Стоев за театъра и политиката

Топ
13:51 - 13 Юни 2023
3121
Издирваният в Русия драматург Иван Вирипаев идва в Народния

Световноизвестният драматург Иван Вирипаев идва в България по покана на Народния театър „Иван Вазов“, за да участва в разговора „Театър и политика – полета на пресичане“. Дискусията между Вирипаев и режисьора Галин Стоев ще се състои на 18 юни (неделя) от 16:30 до 18:00 ч. на сцена „Апостол Карамитев“ в Народния театър.

В първата си публична среща след началото на войната двамата ще разговарят за това как се създава театър в настоящия геополитически и културен контекст, доколкото след пандемията и в условията на военни действия в Украйна е невъзможно театралната практика да се случва единствено в сферата на художественото.

Вирипаев и Стоев са сред водещите имена на европейската театрална сцена, свързва ги дългогодишно приятелство и творческо сътрудничество. Освен че ще споделят размислите си за полетата на пресичане между театъра и политиката, двамата ще разкажат и с какво се занимават в ситуацията на криза на смисъла и разместени понятия за добро и зло, в какво откриват нови предизвикателства и по какъв начин „ползват“ театъра като платформа за активна рефлексия на съвременността.

С над 20 написани пиеси, реализирани и играни в над 250 театъра по цял свят, Иван Вирипаев е един от най-известните и поставяни съвременни драматурзи. Театралният му път започва с диплома по актьорско майсторство от Театралния институт в родния му град – Иркутск. През 2001 г. се установява в Москва, където завършва Театралния институт „Шчукин”. Участва в основаването на алтернативното театрално пространство „Театр.doc”, открито с пиесата му „Кислород”, която има огромен успех и веднага е обявена за манифест на новата руска драма.

Текстовете за театър на Вирипаев са добре познати и на българската публика от постановките на режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев, Крис Шарков, Младен Алексиев, Иван Добчев и др. Поради категоричните антивоенни позиции на Вирипаев днес пиесите му са забранени в Руската федерация.

През май московски съд дори издаде заповед за ареста на твореца заради "разпространение на неверни твърдения по адрес на руската армия." Той е обявен и за общонационално издирване. Иван Вирипаев в момента живее и работи във Варшава от няколко години.

Галин Стоев завършва театрална режисура в НАТФИЗ при проф. Крикор Азарян. Първоначално създава редица представления по класически автори (Корней, Стриндберг, Шекспир, Есхил, Бюхнер, Брехт, Мюсе), а след това постепенно се насочва към съвременната драматургия (Мишима Юкио, Харолд Пинтър, Том Стопард, Филип Ридли).

Определя срещата и приятелството с Иван Вирипаев като едно от най-важните събития в живота си. През 2002 г. поставя  пиесата на Вирипаев „Сънища" (със заглавие „Археология на сънуването”), следват представления по „Кислород“, „Непосилно дълги прегръдки“, „Генезис 2“ (представено на 61-вото издание на фестивала в Авиньон, в Рим, Брюксел, Париж и Отава). През 2017 г. Галин Стоев поставя в Народния театър пиесата на Вирипаев „Танцът Делхи“.

Събитието е с вход свободен до изчерпване на местата. По тази причина е необходима предварителна регистрация и изрично получено потвърждение за запазено място. Регистрация може да се направи на следния имейл адрес: [email protected] до 16 юни (петък), 17.00 ч., като посочите две имена и телефонен номер за връзка.

Събитието е част от третото издание на фестивала New Stages Southeast, което тази година е под надслов  „Драма и политика“. Фестивалът е организиран от Гьоте-институт България в партньорство с Народния театър, РЦСИ „Топлоцентрала“, „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни“ и кино „Одеон“.

Като част от програмата на фестивала, на 18 юни, от 14:00 ч., в зала „Юг“ на Народния театър ще се състои дискусията „Хоризонти за българската драматургия“, а от 19:00 ч. на сцена „Апостол Карамитев“ ще се състои пърформанс-четенето на пиесата „Слънчева линия“ от Иван Вирипаев – част от ПроТекст 12. Входът за четенето е с билети, които могат да бъдат закупени от касите на театъра и онлайн.