Издирваният в Турция Шюкрю Бенли изчезна (СНИМКИ)

Журналистът, осъждан за сексуален тормоз над студентка, вероятно се крие в Пловдив

Общество
11:00 - 20 Декември 2022
4463
Издирваният в Турция Шюкрю Бенли изчезна (СНИМКИ)

Избягалият от Турция, за да не лежи в затвора, и укриващ се в България журналист Шюкрю Бекир Бенли, отново изчезна. Съдебни служители се опитали 4 пъти да намерят Бенли на адреса му в Пловдив, но той е неоткриваем, научи 24rodopi.com.

61-годишния Бенли, който преди години е осъждан и за сексуален тормоз над студентка, е лежал в затвора 4 месеца и 21 дни. Излизайки на свобода, той извършил нови престъпления - разпространяване на лични данни, и ден преди отново да го вкарат на „топло“, е избягал в България.

Пловдив: Преди час Шюкрю Бенли пусна снимка от мястото, където е била родната къща на дееца от ВМОРО Михаил Иванов Герджиков

Селски кмет от Кърджалийско го уредил с адресна регистрация и сега Бенли е със статут на временно пребиваващ в България.

Шюкрю Бенли се издирваше от турските власти, за да изтърпи присъди по други дела. Бившият търговец, който е родом от Малатия, но имал галантерия в Одрин, е напуснал Турция на 19 август 2017 година с автомобил фолксваген „Пасат”, черен на цвят. Влязъл в България през ГКПП „Капитан Андреево”.

На 10 август 2017 година той бил уведомен, че има влязла в сила присъда и следва на 20 август да се яви в затвора в Одрин. В следващите дни той си урежда 45-дневна българска виза и на 19 август напуска Турция с автомобил фолксваген „Пасат”. На 20 август е обявен за издирване.

Оттогава Шюкрю Бенли живее в България. Подвизава се в Пловдив, Свиленград, Кърджали и София. Без да влиза в Турция, той успя да получи и Д виза от българското консулство в Бурса, за да си удължи престоя у нас, а заради скандала консулът беше отзован.

Шюкрю Бенли попадна в българските медии с твърдението си, че бил насила отведен в къща в свиленградското село Чернодъб, където са го изтезавали. Месеци по-късно пък публикува във фейсбук снимка с бинтована ръка, като твърдеше, че отново бил нападнат.

Проверка на Lupa.bg показа, че буквално преди час Бенли е публикувал в социалната мрежа свои снимки пред Съдебната палата в Пловдив. На една от тях се вижда сняг - вероятно е стар кадър, правен преди дни.