Издирват бившия шеф на украинската централна банка - гепил $5,42 милиона

Кирило Шевченко внезапно подаде оставка на 4 октомври, позовавайки се на здравословни проблеми

Новини
14:59 - 24 Октомври 2022
2959
Издирват бившия шеф на украинската централна банка - гепил $5,42 милиона

Националната агенция за борба с корупцията на Украйна обяви в понеделник бившия управител на централната банка на страната Кирило Шевченко за издирване заедно с двама служители на кредитора Ukrgazbank по подозрение в присвояване на повече от 200 милиона гривни (около 5,42 милиона долара), съобщава Ройтерс.

Шевченко подаде внезапно оставка на 4 октомври, позовавайки се на здравословни проблеми, но по-късно каза, че е бил изправен пред политически натиск, след като старо дело срещу него за злоупотреби беше подновено веднага след напускането му. Той отрече каквото и да е нарушение.

Шевченко пое поста през юли 2020 г., по време на коронавирусната пандемия, като обеща да запази независимостта на банката и да си сътрудничи с Международния валутен фонд.

При подаване на оставка той отбеляза успехите на банката от началото на руската инвазия на 24 февруари тази година, включително непрекъснатото функциониране на финансовата система и предотвратяването на паника на валутния пазар и на мащабно изтичане на капитали за защита на резервите.