Издирват пациенти и лекари с коронавирус в Пловдив за изследвания

Здраве
11:14 - 20 Март 2020
3319
Издирват пациенти и лекари с коронавирус в Пловдив за изследвания

Всички пациенти и колеги, с които е контактувал 52-годишният лекар от болница "Пълмед", се издирват и изследват. Това съобщи шефката на РЗИ д-р Ваня Манчева на днешния областен кризисен щаб, оглавен от Дани Каназирева. "Продължаваме с епидемиологичните проучвания, за да установим колко души са имали досег с колегата и какви мерки са взели", допълни тя.

Медикът се е почувствал недобре на 12 март, сам се е изолирал и пробата му е била потвърдена. Той е на домашно лечение, а на съпругата му са дадени предписания за карантина.

"Днес спираме временно Спешното отделение в болницата за цялостно дезинфекциране, а контактните колеги на 52-годишния лекар се изследват, както и пациентите му", допълни Манчева.

Другият установен с коронавирус - 39-годишен пловдивчанин, е в инфекциозна клиника. Върнал се на 10 март от Англия и е приет за лечения с температура и кашлица. Не е в тежко състояние, няма дихателна недостатъчност, прилага му се антибиотик, допълни директорът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов.

Шефката на РЗИ д-р Манчева съобщи, че само вчера в Пловдив и областта са се прибрали от чужбина 272-ма. Всеки пристигащ попълвал на границата документи, които се препращали в РЗИ. "Оттам ги издирваме с полиция и шест екипа, които обикалят града и региона, и контролират дали тези хора спазват карантината, допълни Манчева.

Тя отново припомни симптомите на коронавируса. Те са температура, суха кашлица, които някои определяли като "лаеща", мнозина обаче от притеснение имали чувство за задух. "Да не преувеличават. Да поемат 10 пъти дълбоко въздух и да се уверят, преди да алармират излишно 112", съветва шефката на РЗИ. Доказаните с коронавирус, които са на домашно лечение пък трябвало да се самоизолират от останалите в семейството.

Проф. Джамбазов потвърди, че до две седмици лабораторията за установяване на коронавирус ще заработи в Пловдив. Тя ще бъде с ранг на референтна и ще доказва по категоричен начин заразата. "Имаме готова концепция, ясна е количествено стойностната сметка и ще обявим по какъв начин ще бъде финансирана", допълни Дани Каназирева.