Изгонените от Индия дипломати се прибраха в Пакистан

Информацията е обявена на фона на увеличеното напрежение между двете страни

Свят
12:17 - 01 Юни 2020
1231
Изгонените от Индия дипломати се прибраха в Пакистан

Двама пакистански дипломати, експулсирани от Индия по обвинения в шпионаж, се прибраха в страната си, обяви говорител на посолството, цитиран от АФП.

В неделя правителството на Индия обяви, че двама пакистански дипломати са задържани за шпионаж и трябва да напуснат страната до 24 часа.

Информацията е обявена на фона на увеличеното напрежение между двата дългогодишни съперника за спорния хималайски регион Кашмир, който е поделен между двете държави от 1947 г., когато получиха независимост от Великобритания.

Индийска медия разкри подробности, че двамата дипломатически служители, които са работили във визовия отдел към посолството, са задържани в неделя, докато са се опитвали да се сдобият с информация, свързана с националната сигурност на Индия.

Двамата са се върнали в Пакистан през граничен пункт, който е затворен от няколко седмици заради епидемията от коронавирус, каза говорител на пакистанското посолство пред АФП.

Миналия август Индия отмени полуавтономния статут на доминирания от мюсюлмани Кашмир и наложи ограничения. В отговор Пакистан привика посланика си от Делхи и изгони индийския посланик.