Изгоненият от СЕМ шеф на БНР сам си гласувал 30 бона обезщетение?

Общество
13:41 - 08 Април 2020
7144
Изгоненият от СЕМ шеф на БНР сам си гласувал 30 бона обезщетение?

Бившият генерален директор на БНР Светослав Костов е гласувал собствената си оставка като шеф на радио "София", а след това е взел близо 30 хил. лв. обезщетение за неползвани отпуски. Това става ясно от решение на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която е била сезирана със сигнал срещу Костов.

Според решението конфликт на интереси все пак няма. Аргументът – Костов е гласувал за собствената си оставка, но това не е довело автоматично до изплащане на парите. С решението само е прекратено трудовото му правоотношение като директор на радио "София". Според КПКОНПИ: "Прекратяването на трудовото правоотношение само по себе си не води до облага за лицето, а напротив, в конкретния случай лицето се лишава от правото да запази трудовото си правоотношение".

Под запазване на трудовото правоотношение от КПКОНПИ имат предвид възможността Костов да излезе в неплатен отпуск за времето на мандата си, а след това да се върне като началник на радио "София". Това обаче е възможност, а не задължение и той е предпочел да не се възползва. 

Костов бе избран за генерален директор на радиото на 28 юни миналата година, припомнят колегите от "Медиапул". На 1 юли между него и Съвета за електронни медии бе сключен договор за управление на БНР. Ден по-късно, на 2 юли, се събира Управителният съвет на радиото. В заседанието участват трима от общо петима души – Костов и тогавашните членове Момчил Георгиев и Свилена Симеонова. По това време Костов все още е шеф и на радио "София".

Симеонова е вносител на точката, с която се предлага освобождаването му. Основанието е взаимно съгласие. И тримата присъстващи гласуват "за". Гласът на Костов е ключов за взимането на решението, защото ако той не беше даден, нямаше да има необходимото мнозинство, за да бъде освободен от стария си пост. Така той вече не е директор на радио "София", считано от 2 юли 2019 г.

Като такъв обаче той има 232 дни неизползван отпуск. Натрупани са в 15-годишен период – от 2004 г. до 2009 г. За тях са му изплатени 29 613. 33 лв.