Изгониха автокъщата на попфолк звездите и баровците от Борисовата градина

Техномания
19:15 - 22 Юни 2021
15744
Изгониха автокъщата на попфолк звездите и баровците от Борисовата градина

Столичната община спечели окончателно делото за освобождаване на Борисовата градина от автокъща "Капитолия", стана ясно от решение на Върховния касационен съд днес. Търговецът на коли, опериращ от зората на демокрацията у нас - Салех Асил, бе любим продавач на попфолк звезди и политици заради луксозните возила, които внасяше, включително по поръчка. 

Имотът от 1600 кв. м. в столичния парк бе една от пречките пред новия Подробен устройствен план. Проектът предвиждаше автокъщата да бъде премахната, за да няма несвойствени дейности в рамките му.

През 2003 г. обаче дружеството "Софийски имоти" ЕАД, поело управление върху терена през 1997 г., продава на ЕТ "Минкин - Албена Минкин" единствената частна сграда на терена - 88,5 кв. м. първи етаж и 52 кв. м. втори етаж, за сумата от 87 хил. лв. Фирмата взима и терена под наем, който "Софийски имоти" ЕАД прекрати едностранно миналата година. Компанията оспори въпросния контракт. 

В добавка от ЕТ "Минкин - Албена Минкин", които стоят зад автокъща "Капитолия", искат и да бъдат обезвъзмездени за допълнителен строеж на 6 броя стоманобетонови фундаменти на терена.

ВКС обаче потвърждава решението на първа инстанция. "Софийски имоти" имат право да прекратят наема, тъй като ЕТ "Минкин - Албена Минкин" не са спазили задължението да не преотдават целия имот или части от него без изрично писмено съгласие. 

А изграденото от фирмата също е в нарушение на договора, който предвижда ако се извършват реконструкции или ремонти извън текущите, да има писмено съгласие от наемодателя. Такова липсва.

В същото време на сайта на "Капитолия" все още стои обявление със следния текст: 

"Автокъща „Капитолия“ е основана през 1991 г. в самото сърце на София, в парк “Борисова градина“. Нашата локация остава и до ден днешен непроменена, а изминалите години коректна работа ни позиционират като лидер на пазара в продажбите на висок клас автомобили". 

Най-скъпото возило, които къщата предлага в момента е свръхлуксозно беемве, джип от серията X5 на цена от половин милион лева, сочи справката на Lupa.bg. 

През 2008 г. фактическият собственик на "Капитолия" Салех Асил се отърва за малко от това да стане поредния отвлечен за откуп в България.

Само яростната му съпротива и силните викове предизвикали вниманието на хора около комплекс "Макси", което е изплашило бандитите и те избягали, съобщават тогава медиите.

Сириецът Асил, който снабдява баровци с луксозни возила точно излизал от центъра, когато четирима маскирани като полицаи мъже изскачат от паркиран наблизо джип "БМВ" и се опитват да го вкарат в автомобила, като го държат за краката и ръцете.

Силната съпротива и викове на Асил го спасяват от отвличането. Нападателите имали палки, пистолети и автомати.

Според информирани собственикът на най-луксозната автокъща в София е трябвало да бъде отвлечен за сериозен откуп. Салех Асил-Сали е инженер по професия, живее в България от години, женен с три деца.