Изгониха от пленарната зала на ЕП крайнодясна евродепутатка от Румъния

Заради обидни коментари и демонстрации 

Свят
15:55 - 18 Юли 2024
1547
Изгониха от пленарната зала на ЕП крайнодясна евродепутатка от Румъния

Крайнодясна евродепутатка Диана Шошоака от Румъния беше изгонена от пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, след обидни коментари и демонстрации по време на дебат след реч на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Председателката на групата "Обнови Европа" Валери Айе държеше реч, в рамките на която поиска от Фон дер Лайен правото на доброволен аборт да бъде вписано в Хартата на основните права на Европейския съюз. Румънската евродепутатка Шошоака прекъсна с възгласите си изказването на Айе.

Поведението на Шошоака, която е лидер на националистическата партия "SOS Румъния", силно подразни председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

"Това е третият път, в който правите това. Моля депутатката да бъде изведена от залата“, разпореди Мецола след неколкократно нарушаване на реда в залата от страна на Шошоака.

Малко по-рано, по време на речта на Фон дер Лайен, Шошоака привлече вниманието към себе си, като размаха намордник и го постави пред устата си.