Изгорялата в Румъния къща за гости не е имала разрешително за строеж

При пожара загинаха 7 души

Крими
17:09 - 27 Декември 2023
3339
Изгорялата в Румъния къща за гости не е имала разрешително за строеж

Къщата за гости в Румъния, в която избухна пожар във вторинк, отнел живота на 7 души, е функционирала без разрешително за строеж. Префектът на Прахова Вирджил Нану разпореди проверки във всички къщи за гости в окръга. 

От Департамента за извънредни ситуации на Румъния информираха, че през 2019 г. в този обект е извършена "проверка по същество", установени са 6 нередности, една от които е отстранена и са издадени шест предупреждения. 

Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния започва да разследва работата на курорта, в който се намира изгорялата къща, заради подозрения, свързани с това как обектът се е разминал само с някои предупреждения, въпреки че са били открити сериозни нередности, за които е трябвало да бъдат наложени глоби.

От първите огледи става ясно, че пожарът е избухнал на горния етаж на сградата и има съмнения, че е причинен умишлено, според местни медии. Единият от туристите, които са отседнали в къщата за гости, е заподозрян за палежа. Става дума за пиян мъж, който се е скарал със съпругата си и след скандал е бил изгонен от къщата. Разглежда се и хипотезата за неизправност в котела на дърва в комплекса.

Корнел Динику, който се представя за собственик на комплекса, но не фигурира в Търговския регистър, разказа в свои минали интервюта, че е сигнализирал за проблеми, свързани с електроснабдяването, поради което се е наложило закупуването на генератори за електричество. “Кандидатствам от около 10 години и все чакам да ни увеличат мощността”, твърди бизнесменът.

По случая е образувано производство за непредумишлено убийство. Специалисти от Националния институт по криминалистика ще се включат в разследването, а експерти от Националния институт за научноизследователска и развойна дейност по минна сигурност и противоексплозивна защита пристигнаха на място, за да разследват причината за пожара.