Изграждат предприятие за преработка на опасни вещества в Перник

В момента на мястото вече се складират химикали и опаковки

Новини
13:19 - 21 Февруари 2020
2099
Изграждат предприятие за преработка на опасни вещества в Перник

Предприятие за преработка на опасни химични вещества ще бъде изградено в Перник. То ще се намира в индустриалната зона.

Инвестиционното намерение е на столичната фирма „Екома“ ЕООД с управител Атанас Калев. Предвижда се внедряване на технология за обезвреждане на отпадъчни химически вещества в два модула, внедряване на технология за третиране на опаковки, замърсени с опасни вещества и инсталация за рециклиране на разтворители.

Цехът ще се намира до съществуваща площадка за третиране на отпадъци на територията на „Инкомс Токоизправители“. Там ще бъде добавено допълнително съседно помещение с площ от 600 кв. м, в което ще се преработват сярна, солна, флуороводородна, азотна и други киселини, както и калциев, амониев, натриев и калиев хидроксиди. Освен това в предприятието ще се обезвреждат и утайки от печатарски мастила, хромати (канцерогенни химикали!), течни запалителни отпадъци и т.н.

Незначителното количество отпадъчна от инсталациите производствена вода и отпадъчни от технологичния процес разтвори ще се събират в резервоари и ще се съхранява на промишлената площадка и предават на юридически лица, притежаващи съответния документ по чл. 35 от ЗУО, въз основа на писмен договор, за конкретния вид отпадък.

Фирмата е получила одобрение на инвестиционното намерение от МОСВ. В града обаче се притесняват, че няма да се осъществява добър контрол върху дейността на фирмата и настояват да се издава разрешение от МОСВ.

„По какъв начин ще се съхраняват тези опасни материали? По какъв начин ще се преработват? Те наблюдаваха цял язовир и го изпуснаха, защо да им вярваме, че ще наблюдават нещо далеч по-дребно и ще има качествен контрол?”, питат недоверчиво перничани.