Изграждат приют за тежко болни кучета с пари на дарители

Общество
14:32 - 08 Август 2024
638
Изграждат приют за тежко болни кучета с пари на дарители

Нов приют за тежко болни кучета иска да изгради неправителствена организация у нас. В момента организация „Дом Динев“ действа на територията на Елин Пелин, но се помещава в имот под наем. Там живеят и се обгрижват 100 кучета и 120 котки, част от които парализирани и с тежки диагнози, които се нуждаят от медикаментозна терапия до живот.

В имот в село Априлово, който трябва да бъде освободен възможно най-скоро, са настанени 94 кучета, които ежедневно се хранят. Затова стартира кампания за набиране на средства, чрез които да се изгради нов модерен приют с по-добри условия за животните, разказва основателят на фондацията „Дом Динев“ Пенко Динев, който е ветеринар. Още от създаването си през 2019 година той действа като спасителен център за лекуване на тежко болни, малтретирани, ранени и безстопанствени четириноги.

Новата сграда ще бъде построена върху терен в Елин Пелин, който е предоставен безвъзмездно от дарител. Парцелът е все още поляна, на която се предвижда да бъде изградено хале на две нива, където да се помещават животните. Целта е да се съберат 150 000 лева, като в момента тече ДМС кампанията. Желаещите могат да помогнат, като изпратят SMS на номер 17 777 с текст DMS DOM DINEV.

Кучетата ще бъдат в помещения по две с открити дворчета за игри, а на второто ниво ще бъдат стаите за котките с обезопасени тераси.

Проектът предвижда болните животни да бъдат отделени в стационарна част и да има лекарски кабинет, за да може на място да се извършват медицински манипулации. Обмисля се да има кастрационна зала, защото когато животните оздравеят, трябва да се кастрират и евентуално да се осиновят.

За изграждането на стабилна ограда е в ход кампания на сайта платформата бг. За нея са необходими 20 000 лева. Дворът на приюта трябва да е с бетонова площадка, за да може да се мие и дезинфекцира. За бетонирането вече са събрани около 8 хиляди лева. На парцела няма нито ток, нито вода. Предвижда се и изграждането на пречиствателно съоръжение. За целия проект ще са необходими между 150 000 и 200 000 лева.

Едно от животните, за което се полагат грижи в приюта, е парализираното бебе Килиан, което днес тича и играе. Когато пристига, малкото кутре е абсолютно парализирано, като вероятно е било ритнато. Породистото кученце било захвърлено в пазарска торба в „Красно поляна“.

Част от животните са сериозно болни. Около стотина са на терапия до живот. При нас са най-тежките случаи, които от клиниките получават присъдата евтаназия, обясняват от дома. В приюта има животни, които никога няма да намерят нов дом заради тежкото си състояние. Те са на доживотна терапия, а хората не искат да осиновяват такива любимци, разказва Динев.

Обикновено при тежките случаи става въпрос за парализа следствие на травма. Много от четириногите идват с краста. Други са с лайшмания, която не се лекува, като при тази болест борбата е да се постигне ремисия. Много питомци на дома се борят с кърлежово преносими инфекции като анаплазмози и ерлехиози.