Изгубен смартфон с Android вече може да бъде намерен дори без интернет

Водещите Google Pixel 8 и 8 Pro могат да бъдат открити дори и да са изключени

Новини
11:31 - 11 Април 2024
14463
Изгубен смартфон с Android вече може да бъде намерен дори без интернет

Google представи своя аналог на услугата Apple Find My за намиране на изгубени или откраднати смартфони. Иновацията работи без интернет връзка, а някои телефони от серията Pixel дори ще излъчват „SOS сигнал“ когато захранването е изключено.

Представители на компанията разказаха основните подробности за новата технология.

Новият метод за търсене беше обявен за първи път на Google I/O през 2023 г. Принципът на неговата работа е, че всеки смартфон с Android ще се научи да „хваща“ местоположението на други джаджи и да предава координатите на онлайн услугата „Намиране на устройство“. В този случай само

неговият собственик ще има достъп до местоположението на изгубената или открадната джаджа.

Например, ако един смартфон „види“ друг чрез Bluetooth, той ще изпрати криптирана информация за неговото местоположение в облака. След няколко метра втората джаджа ще направи това и така до безкрайност. В резултат на това потребителят ще може да намери своето устройство с помощта на позната онлайн карта, дори ако е изгубено и прекъснато от интернет и мобилната мрежа.

В допълнение, водещите Google Pixel 8 и 8 Pro могат да бъдат намерени дори и да са изключени.

Тази функция се реализира с помощта на резервното захранване на Bluetooth модула на смартфоните, което гарантира, че „маякът“ е активен в продължение на няколко часа. Преди това услугата Find My Device просто се свързваше с онлайн джаджи, така че те можеха да бъдат намерени само ако имаше интернет връзка.

Актуализираната версия на услугата в момента е достъпна само в САЩ и Канада.

През май, освен устройства с Android, към глобалната мрежа за търсене ще се свържат тракерите Chipolo и Pebblebee, по-късно – слушалките JBL и Sony, а в края на годината – джаджите Motorola, Jio и Eufy. Друг „информатор“ ще бъде интелигентният дисплей Google Nest Hub. Това ще ви помогне да намерите изгубено устройство във вашия дом.

Google отбелязва обаче, че актуализираната услуга

ще ви попречи да "питате" за местоположението на телефона твърде често.

Това ограничение е въведено, за да се гарантира, че услугата се използва само по предназначение, а не за шпиониране на хора. Услугата ще работи на устройства с Android 9 и по-нови версии на мобилната ОС.