Изход: В София ще се гласува в тъмни стаички, но без завеси

Общество
17:17 - 23 Март 2023
1667
Изход: В София ще се гласува в тъмни стаички, но без завеси

Столичната община намерила решение на проблема с параваните, които по закон трябва да заместят тъмните стаички в изборните помещения на 2 април, се разбра от вчерашното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК).

На него бе докладвано писмо от Столичната община, подписано от кмета Йорданка Фандъкова, в което се посочва, че тъй като не е било постигнато общо разбиране какво означава думата "параван" дори и след проверка в тълковния речник, общинарите били решили да запазят тъмните стаички.

Тъй като те са противозаконни, решението било да се премахне завесата, а самите стаички да бъдат ориентирани така, че избирателят да гласува с гръб към секционната комисия. Така ще се запази тайната на вота и няма да се допусне незаконни действия като снимането на бюлетината.

До това решение се стигна, след като нито ЦИК, нито Министерският съвет се ангажираха с това да изпратят точни инструкции за вида на параваните на общините.

Първоначално от изборната комисия бяха направили предложение към Министерския съвет параваните да се изработват централизирано, за да бъдат еднакви в цялата страна. ЦИК била предложила Министерският съвет да поръча централизирано паравани за всички общини, но кабинетът отказал с мотива, че и с познатите кабини за гласуване общините са се справяли самостоятелно.

Така местните власти сега сами трябва да решат как да построят параваните. Според ЦИК идеята на Столичната община е допустима и отговаря на разпоредбите в Изборния кодекс.

При изборните промени, гласувани окончателно в края на миналата година, парламентът реши, че ще замени изискването в секциите да има кабини при гласуването в хартиени бюлетини с това да бъдат поставяни паравани.

Така се смята, че ще има повече контрол срещу възможности за злоупотреби с вота - например снимане или внасяне на предварително попълнени и внесени в секцията бюлетини (известно като "индианска нишка"). В Изборния кодекс обаче не са посочени конкретни изисквания какви да са параваните.