Изхвърлиха Верея от Първа лига заради тото далавери

Старозагорци манипулирали резултати, отиват във Втора лига

У нас
14:57 - 07 Май 2019
2098
Изхвърлиха Верея от Първа лига заради тото далавери

Футболният отбор на Верея (Стара Загора) бе изваден от Първа лига заради тото далавери. Дисциплинарната комисия реши да премести тима във Втора лига с мотива – манипулиране на резултати.

По-рано тази година от УЕФА дойдоха сигнали, че има съмнения относно няколко от срещите на Верея. Тогава БФС наказа клуба с глоба от 5000 лева. По всичко личи, че сигналите на тото ченгетата са продължили и по сезиране на нашите отговорни органи старозагорци са извадени от елитната ни дивизия.  

Ето какво пише Българският футболен съюз на сайта си:

„По сезиране на Експерта по почтеността към БФС и Комисия "Етика и феърплей" към БФС за манипулирани резултати от футболни срещи на основание чл. 46, ал.7 от ДП /2018/2019/ - ДК наказва ФК "Верея" гр. Стара Загора с преместване във Втора Професионална Футболна Лига /ВПФЛ/ за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящото първенство. Верея остава без лиценз за следващия сезон”.

Както е известно, този сезон Верея изпадна в жестока финансова криза. Зимната селекция беше направена на килограм, като някои от футболистите дори не бяха професионалисти. За треньор бе назначен украинецът Александър Савидов, срещу когото в родината му също върви разследване за манипулиране на мачове.

Верея записа един от най-отчайващите резултати в последната година - няма нито една победа през този сезон в Първа лига. За 32 кръга страрозагорци са записали 6 равенства и 26 загуби, при голова разлика 13:81.

Какво се случва с класирането в Първа лига след изхвърлянето на Верея? Според правилника на БФС резултати на даден отбор се анулират, ако той бъде изваден преди края на есенния полусезон. Такъв беше случаят с Литекс през 2015 г. след скандалния мач с Левски, когато ловешките футболисти напуснаха терена и двубоят не се доигра. За край на есенния полусезон на кампания 2018/2019 се счита последният мач на календарната 2018 година. При изваждане на клуб преди или по време на пролетния полусезон, резултатите на въпросния клуб се запазват.

До края на настоящия сезон пък всички предстоящи срещи на старозагорци ще завършат със служебен резултат 0:3. Това означава още, че Септември (София) печели двата баража за оставане срещу Верея с общ резултат 6:0 и отсега чака победителя от другия плейоф Дунав - Витоша (Бистрица).

Снимка: lap.bg