Изхвърляме 670 тона храна годишно

Новини
20:14 - 26 Декември 2019
1591
Изхвърляме 670 тона храна годишно

Тази година ще изхарчим близо 2 милиарда лева за трапезата и подаръците. На фона на това, в дните след празниците кофите често осъмват препълнени с ненужна или негодна вече храна. Според експерти всеки от нас изхвърля една трета от това, което е купил, съобщи NOVA.

По-добре да остане, отколкото да не стигне - водени от тази максима, особено около празниците, в домовете ни влиза повече, отколкото можем да изядем. Дни по-късно, част от парите ни, под формата на храна, отиват в кофата. Килограм след килограм, годишно успяваме да изхвърлим  670 тона храна на боклука.

„Българинът изхвърля средно 1/3 от всичко, което купува. Това означава, че всеки път като влезем в магазина и погледнем количката, мисловно трябва да пресметнем, че то, 1/3 директно заминава в кофата”, коментира готвачът Божана Кацарова.

За да не изхвърляме толкова много, съветът е да се замисляме какво купуваме и трябва ли ни наистина. „Мислете по-отговорно когато пазарувате, задавайте си винаги въпроса: „Имам ли нужда от това нещо?”, каза още тя.

Ако все пак сме се запасили ненужно, идва въпросът: „Можем ли да дарим храна организирано?”. Вариант дават многобройните Facebook инициативи. Лорета Тодорова за трета година организира кампанията „Коледно чудо”. Тя събира хранителни дарения за възрастни хора и в неравностойно положение. „Някак в ежедневието си все бързаме и не успяваме да помислим за тези неща, но когато има някой, който да те подкани – нещата се случват по-лесно”, коментира Тодорова.