Изключиха Израел от годишната церемония за мир в Нагасаки

Свят
13:23 - 04 Юни 2024
1758
Изключиха Израел от годишната церемония за мир в Нагасаки

Град Нагасаки реши да не кани Израел на мирната церемония, която организира всяка година на 9 август в памет на жертвите на атомната бомбардировка през 1945 г.

"Преустановихме изпращането на писмо с покана" до израелския посланик в Япония, заяви кметът на Нагасаки Широ Сузуки.

Вместо това градът му изпрати писмо, в което "призовава за незабавно прекратяване на огъня" в Ивицата Газа - палестинска територия, която е обсадена и опустошена от близо 8 месеца от израелската армия в отговор на нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври и вземането на множество заложници.

Сузуки също така обоснова спирането на поканата към Израел със загрижеността да се избегнат всякакви "инциденти" по време на церемонията, поради "критичната хуманитарна ситуация в Газа" и напрежението, което тя предизвиква в много страни.

Нагасаки, от друга страна, покани палестинския представител в Япония, както прави всяка година, съобщиха от градския съвет.
Нямаше незабавна реакция от израелското посолство в Токио.

На 9 август 1945 г., три дни след първата в историята атомна бомбардировка на Хирошима, Нагасаки е сполетян от същата съдба, като на място загиват около 74 000 души.

След двете американски бомбардировки, които ускоряват капитулацията на Япония и края на Втората световна война, Хирошима и Нагасаки се превръщат в символични градове за мира и ядреното разоръжаване.

Обичайно двата града канят високопоставени лица от цял свят на съответните годишни чествания. Представители на Русия и Беларус не са били добре дошли след нахлуването в Украйна през 2022 г.

За разлика от Нагасаки, Хирошима наскоро реши да продължи да кани Израел на собствената си церемония на 6 август - решение, което предизвика критики. Според местните медии Хирошима никога не е канила палестинския представител на това ежегодно събитие.