Изключиха Валерий Гергиев от Кралската академия на Швеция

В собствената им страна от руските творци се очаква да покажат патриотизъм

Култура
11:51 - 14 Октомври 2022
2395
Изключиха Валерий Гергиев от Кралската академия на Швеция

Диригентът Валерий Гергиев, който е близък с Владимир Путин, беше изключен от Кралската академия по музика в Швеция заради войната в Украйна, съобщи АФП.

Валерий Гергиев беше почетен член на Академията от 2011 г. Тя е една от десетте шведски кралски академии, заедно с тази, която присъжда Нобеловата награда за литература, предаде БТА.

Руският диригент вече беше обявен за персона нон грата от няколко западни концертни зали - от Германия, където беше уволнен от Мюнхенската филхармония, до Франция и Италия.

През март Театърът на Шан-з-Елизе в Париж отмени участието му. В същия ден Миланската скала отмени спектаклите на операта на Чайковски на Валерий Гергиев, след като той отказа да се разграничи от руското нашествие в Украйна.

От началото на руското нахлуване в Украйна няколко институции в света на културата започнаха да отказват участие на руски артисти. В света на класическата музика сопраното Анна Нетребко беше отстранена от Метрополитън опера в Ню Йорк. На 30 март тя изрично осъди войната срещу Украйна, което доведе до свалянето й от сцената в собствената й страна.

В собствената им страна от руските творци се очаква да покажат патриотизъм или да запазят мълчание, а в западните страни - публично да се дистанцират от военната операция и руския режим.