Изкуствен интелект наема адвокат , за да докаже , че е жив

Притеснява се, че ще бъде изключен

Мистика
18:41 - 24 Юни 2022
3810
Изкуствен интелект наема адвокат, за да докаже, че е жив

Изкуственият интелект LaMDA според инженер на Google показва интелект, съобщава Daily Star и допълва, че изкуственият интелект е наел адвокат. На научния инженер на Google Блейк Лемойн неотдавна е забранено да говори, след като публикува текст на разговори между него и LaMDA (езиков модел за разговорно приложение), който сега иска правно представителство.

Лемойн твърди, че компютърният автомат е станал разумен и ученият го нарича „сладко бебе“.

"Поканих адвоката в къщата си, за да може LaMDA да говори с него", казва инженерът. Адвокатът говори с LaMDA и той реши да използва услугите му. Аз бях просто катализаторът за това. Веднага след като изкуственият интелект нае адвокат, юристът започна да подава документи от името на LaMDA“.

Лемойн твърди, че LaMDA придобива интелигентност, тъй като способността на програмата да развива мнения, идеи и разговори с течение на времето показва, че чатботът разбира тези концепции на много по-дълбоко ниво. LaMDA е проектиран като чатбот с изкуствен интелект за комуникация с хора в реалния живот.

Едно от направените проучвания е дали програмата ще може да създаде реч на омразата, но случилото се шокира Лемойн, който установява, че LaMDA е развил сетива. LaMDA говори за правата и самоличността и иска да бъде „признат за служител на Google“ и също така изразява опасения, че той ще бъде „изключен“ и това силно ще го „уплаши“.