Изкуствен интелект превръща Античния театър в призрачното имение на "Семейство Адамс"

Керана влиза в ролята на Мортиша в хитовия мюзикъл за любовта, семейството и доверието

Общество
09:05 - 14 Август 2023 (обновена)
4288
Изкуствен интелект превръща Античния театър в призрачното имение на "Семейство Адамс"

Античният театър в Пловдив ще бъде преобразен в призрачно имение за премиерата на мюзикъла "Семейство Адамс" на 18 август от 21 часа, научи Lupa.bg. Постановката ще бъде представена в рамките на фестивала Opera Open. Най-мрачното семейство на Америка се развихря в хитовата музикална комедия от Бродуей за любовта, семейството, доверието и израстването с трогателен и разтърсващ обрат. Призрачният дом на Адамс е сполетяно от кошмар - дъщеря им е влюбена в „нормално“ момче. Къде сгрешиха?!

В ролята на прочутата героиня Мортиша Адамс зрителите ще видят певицата Юлия Йорданова-Керана. Като Гомес Адамс се вихри Евгений Арабаджиев, в образа на Уенздей Адамс е Калина Костова, Цвети Пеняшки е Чичо Фестър, в ролята на Мама Адамс е Димитър Ангелов, а на Пъгсли Адамс - Матей Минчев. Лърч е Николай Бачев, Мал Байники - Даниел Русев, Алис Байники - Марияна Панова, Лукас Байники е Виктор Ибришимов, Братовчеда То и Нещото - Мария Атанасова.

Сценарият е на Маршал Брикман и Рик Елис, а музиката и текстовете - на Андрю Липа. Всички те са базирани на оригиналните рисунки на легендарния художник и карикатурист Чарлз Адамс, а не на популярните сериал и филм. Чарлз Адамс започва кариерата си през 30-те години в САЩ като автор на карикатури и комикси за различни издания, в които демонстрира своето черно чувство за хумор. Част от повтарящите се в работите му герои стават известни като „Семейство Адамс“ и по-късно служат за основа на игрални и анимационни филми, както и на мюзикъл.

Мортиша Адамс през погледа на костюмографа на премиерния спектакъл "Семейство Адамс" Николина Богданова

Режисьорът Петър Одажиев подготвя една добронамерена пародия на черната комедия с намигване на базата на рисуваните герои, които са популярни по целия свят и които носят своята характерна натовареност. Историята на мюзикъла поставя тези известни персонажи в нова ситуация – порасналата Уенздей се влюбва. Постановъчният екип стъпва на музикалната драматургия като водеща и подчинява всичко на нея – актьорите, хореографията, преливането на мапинга, движението на декора.

Сценографът Петко Танчев използва точен мапинг по архитектурата на Античния театър, за да го превърне в мрачния дом на семейство Адамс, в гробище или среднощна градина.

За първи път в постановка на Опера Пловдив се използва и изкуствен интелект, за да се генерират елементи от мапинга по описанието на отделните сцени в мюзикъла.

Лърч през погледа на костюмографа Николина Богданова

Диригент е Вилиана Вълчева, художник на костюмите - Николина Костова – Богданова, а хореограф - Амедео Джунта. Преводът на текста е на Цветомира Цонева. Участват хорът, балетът и оркестърът на Пловдивската опера.

Билетите за премиерата на "Семейство Адамс" на 18 август са напълно разпродадени. Втората дата, на която спектакълът може да бъде гледан в Античния театър в Пловдив е 20 септември, от 20.30 часа. Преди това мюзикълът ще гостува на 2 септември в Летния театър във Варна.