Изкуствен интелект разпознава лъжем ли, че сме болни

Алгоритъм дава точна диагноза, ако посочим достатъчно симптоми

Новини
18:42 - 05 Януари 2024
1845
Изкуствен интелект разпознава лъжем ли, че сме болни

Лоша новина за симулантите, които имат навика да се правят на болни. Дните на тази практика са преброени, защото вече има изкуствен интелект (AI), който само по гласа ни може да определи дали наистина сме болни, или лъжем.

За създаването на този инструмент изследователи от Националния технологичен институт “Сардар Валабхбаи” в Сурат, Индия, анализират гласовите данни на 630 германци - 111 от които са настинали - в опит да установят кои от тях наистина са болни.

В изследването са анализирани вокалните ритми, които се наблюдават в човешката реч и могат да се характеризират като хармоники, чиято амплитуда намалява с увеличаване на честотата им. Изследователите предполагат, че тази закономерност се нарушава при случаите на настинка или вирус.

След това те вкарват тези компоненти в алгоритми за машинно обучение, за да идентифицират и изследват разликите в интензивността на ритмите, което да им помогне да отгатнат  доброволците, които имат настинка.

Участниците били помолени да броят от 1 до 40, преди да опишат какво са правили през уикенда. След това им било казано да прочетат баснята на Езоп “Северният вятър и слънцето” - текст, който е популярен сред изследователите на фонетиката.

Според изследователите основното приложение на откритията е възможността за идентифициране на настинка, без да е необходимо скъпоструващото, досадно и отнемащо време посещение при лекар.

Това може да е интересно и за работодателите, които искат да хванат служителите, които се преструват на болни. За целта обаче, ще трябва да ги накарат да цитират басни на Езоп.

Пандемията от COVID-19 и нуждата от дистанция, за да се намали разпространението и смъртността от вируса сред медиците доведоха до разработването на телемедицината.

Тя представлява предоставяне на дистанционни клинични услуги чрез двустранна комуникация в реално време между пациента и лекаря, като се използват електронни аудио- и визуални средства. Едно от тях е AI. 

От тази гледна точка статия в медицинското списание Journal of Medical Internet Research съобщава, че е възможно да се диагностицира грипна инфекция чрез анализиране на изображения на фаринкса с помощта на мислещи алгоритми Защо точно този орган – защото заболяването засяга най-вече горните дихателни пътища.  

Освен със снимки програмата работи и с обширна клинична информация за заболяването, за да може да разпознае неговото наличие с по-голяма прецизност. Според учените изобретението е способно да предвижда потвърден от PCR тест грип с висок процент точност. 

Друг инструмент на телемедицината е програмата за правене на диагнози от вкъщи Symptomate. Всеки човек преди се е допитвал до гугъл, когато има някакъв проблем със здравето си.

Обикновено резултатът от това е допълнителен стрес и високо кръвно, защото най-често информацията, която ни се предоставя, сочи, че страдаме от изключително рядко заболяване и ни остават 6 месеца живот.

За да избегнат този проблем, медицински специалисти и експерти в областта на информационните технологии от компанията Infermedica решават да създадат алгоритъм, който може да даде приблизителна диагноза след въвеждането на симптомите, които изпитваме.

Всеки път, когато добавямe допълнителни детайли за това, което изпитваме, интервюто, което ни прави Symptomate, се адаптира към нас.

Това е възможно благодарение на най-съвременен механизъм за извеждане на изводи, базиран на щателно поддържана база от медицински знания.