Изкуствена водеща на новините в Южна Корея

Аватарът говори и се държи като известна журналистка

Мистика
16:51 - 30 Ноември 2020
2899
Изкуствена водеща на новините в Южна Корея

В Южна Корея изкуствена водеща вече води новинарски емисии. Водещата е създадена с помощта на изкуствен интелект. Тя дори говори с истинския си прототип - известна южнокорейска журналистка, и споделя как успява да прилича толкова много на човек.

Цифровата телевизионна водеща е копирана от реален човек: Ким Джо-ха от много години води новинарна програма на MBN. Разработката, т.е., изкуствената водеща, се нарича Ал-Ким и е почти идентична с истинската. Ал-Ким не само повтаря гласа на своята вдъхновителка, но и нейните маниери и изражение на лицето. Например, Ал-Ким също върти химикалката в ръцете си пред камерата.

На живо истинската водеща говори със своя аватар и дори й задава няколко въпроса. Ал-Ким отговаря, че е изучила общо 10 часа предавания с Ким-Джо-ха, анализирайки нейните маниери, езика на тялото и движението на устните й. Така че сега аватарът може да се държи по същия начин пред камера.

Самият телевизионен канал работи по технологията в сътрудничество с Moneybrain, която отдавна усъвършенства изкуствен интелект. MBN заявява по повод експеримента с изкуствения интелект-водеща, че тези дигитални презентатори са чудесни за новини за критични събития, тъй като те могат да бъдат включени във всеки момент на денонощието. Каналът също така очаква, че разработката значително ще намали разходите, а може би дори ще намали персонала. Експертите обаче смятат, че дигиталните водещи не могат да заменят реални хора, защото изглеждат неестествено и дори плашат някои зрители.