Изкуственият интелект може да предскаже колко дълго ще живеем

Актуални новини
13:17 - 09 Януари 2024
1517
Изкуственият интелект може да предскаже колко дълго ще живеем

Програма вече може да изчисли колко дълго ще живеем със сериозен процент на точност. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова. Проектът е на Копенхагенският университет и е базиран на данните на цялото население на Дания – 6 милиона души.

Техните данни са били обработени от life2vec – генеративен изкуствен интелект, подобен на ChatGPT, който анализира техните здравни проблеми, образователен статус, дали често променят работното си място, какви доходи имат, съобщава "Фокус“.

Анализирайки всички тези фактори, изкуственият интелект е достигнал до изводи, които социалните науки отдавна са направили, и това отново касае въпроса за важността епигенетиката - нашата социална среда и качеството и начина на живот. Проигравали са различни възможности, случаи и сценарии и са успели чрез данните на изкуствения интелект да установят, че при равни други условия,

ако една личност има силна воля, силен характер и е на високи обществени позиции, получава доби доходи, живее много по-дълго и по-добре от всички останали с 5 до 10 години“, обясни доц. Тодорова.

При някои от сценариите изкуственият интелект работи с данни на починали хора, без да “знае" този факт, и успява с голяма точност – над 70%, да "предскаже“ очакваната продължителност на живота им, допълни доц. Тодорова. "Но това е при много малко случаи. Учените не разкриват достатъчно информация, защото знаят, че това наистина би породило много морални и философски дебати и биха били атакувани от църквата и от религиите“, коментира тя.  

Според нея използването на изкуствения интелект за подобни цели е изключително опасно и не бива да бъде допускано. По думите й това е поредният повод Европейският съюз да задълбочи работата си по регулациите в сферата на изкуствения интелект.

"Това за мен е може би един от най-сериозните морални казуси, по-тежък дори от това изкуственият интелект да има досег до оръжие и до ядрени централи. Това значи картографиране на дълголетието на една нация и от там определянето на здравни, социални осигуровки, което може да взриви социалните системи.

А на индивидуално равнище това би могло да се превърне в самосбъдващо се пророчество. Може би това би породило нови ментални проблеми, ще отвори нови ниши за психотерапия и психопомощ“, прогнозира футурологът.