Изложба чества живота на принц Филип

Стил
16:21 - 24 Юни 2021
3109
Изложба чества живота на принц Филип

Нова изложба в замъка Уиндзор отдава почит към живота и наследството на британския принц Филип, предаде Ройтерс.

Експозицията, озаглавена "Принц Филип: Честване", включва над 100 забележителни предмета, подарени на херцога на Единбург през десетилетията, в които той изпълнява официалните си ангажименти и по време на пътуванията му в чужбина.

Принц Филип, съпруг на кралица Елизабет Втора и водеща фигура в британското кралско семейство в продължение на почти седем десетилетия, почина на 9 април на 99-годишна възраст, припомня агенцията.

Изложбата е планирана като част от честванията за стотния юбилей на принц Филип, който щеше да бъде на 10 юни, обяснява уредничката Сали Гудсър.

"След неговата кончина през април отложихме откриването ѝ с няколко седмици", споделя Гудсър, и допълва, че херцогът на Единбург е бил запознат с експозицията и нейното съдържание.

Сред акцентите в изложбата са мантията и коронката, носени от Филип на коронацията на Елизабет Втора през 1953 г., както и неговият коронационен стол, който обикновено стои до този на кралицата в Бъкингамския дворец и за първи път се показва в замъка Уиндзор.

За първи път на показ е изложен и портрет на херцога на Единбург, нарисуван от Ралф Хейманс през 2017 г. - годината, в която Филип преустанови официалните си ангажименти.

На него съпругът на кралица Елизабет Втора е изобразен в униформата в синьо и червено на Уиндзор.

Портретът е изложен в Големия коридор на замъка.

Експонатите в изложбата варират от лични като дневника на кралица Виктория, в който е записано раждането на майката на принц Филип, принцеса Алис, в замъка Уиндзор през 1885 г., до ексцентрични като охладител за вино във формата на скакалец с човешки размери - подарък от бившия френски президент Жорж Помпиду по време на посещението му във Великобритания през 1972 г.

Сред експонатите са също рамка на Фаберже със снимки на крал Джордж Шести и кралица Елизабет, която е сватбен подарък, шах, подарен от Нелсън Мандела по време на посещението му във Великобритания през 1996 г. и чифт каубойски ботуши с думите "принц" и "Филип", изписани със златни букви, които херцогът на Единбург получава по време на визитата си в Хюстън, Тексас, през 1991 г.

"След като бяха лишени от възможността да се съберат за погребението му заради коронавирусната пандемия, се надявам хората да могат да дойдат в замъка и да научат малко повече за принц Филип", казва Сали Гудсър.

Изложбата ще бъде отворена за обществеността до 20 септември.