Изложба за Татяна Лолова дава старт на „Сцена на кръстопът” в Пловдив

Богата съпътстваща програма с изложби, музикални и артистични вечери, премиери на книги, кръгла маса и уъркшоп ще предложи на публиката театралният фестивал

Култура
13:25 - 05 Септември 2024
2031
Изложба за Татяна Лолова дава старт на „Сцена на кръстопът” в Пловдив

Богата съпътстваща програма с изложби, тематични музикални и артистични вечери, премиери на книги, кръгла маса и уъркшоп ще предложи на публиката Есенният международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" от 10 до 21 септември.

Тя започва още в първия ден на престижния форум. На 10-и от 17.30 ч. на пл. "Римски стадион" ще бъде открита фотоизложба "Татяна Лолова на 90 - мигове".

"В уловените черно-бели мигове виждаме усмивките им, дяволития блясък на погледа, чаровните физиономии, неповторимите сценични превъплъщения. И ако се взрем за по-дълго, можем да чуем гласа им, защото той пръв се забравя, да усетим мириса, топлината… И ако още малко въображението ни си поиграе, те – великите ни актьори – ще бъдат винаги сред нас… Нека сбъднем още една среща с Татяна Лолова", кани кураторът Георги Тошев.

В рамките на фестивала ще има още едно специално събитие, посветено на голямата българска актриса. На 16 септември от 19.30 ч. в Камерната зала ще се състои мултимедийният спектакъл "Празнуваме Татяна Лолова" с представяне на документалния филм "Последният спектакъл" на Калояна Климентинова и Георги Тошев и премиера на книгата „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“ под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев. Входът е свободен, но с покани, които зрителите могат да вземат от касата на театъра.

С изложба на 10 септември в 18 ч. в горното фоайе на Драматичния театър ще почетем и друг български интелектуалец. "105 години от рождението на Николай Хайтов" събира и представя плакатите на емблематични български филми и спектакли, създадени по произведения на писателя. Идеята на фондация "Памет" и сина на писателя - Здравец Хайтов, е да представят многообразния талант на писателя, сценариста и драматурга.

Съпътстващата програма продължава с представяне на книгата "Разговори с Маргарита Младенова" на Стефан Иванов на 13 септември от 17.30 ч. в музея на Драматичния театър. Събитието е с вход свободен с покани, които публиката може да вземе от билетната каса.

Истински целодневен празник за малки и големи ще предложи фестивалът на 14 септември. Освен две представления на хитовия спектакъл "Пипи дългото чорапче" на МТ "Николай Бинев" в двора на театъра ще има работилница "Направи си кукла" с актьорите от Държавен куклен театър-Пловдив. Работилниците ще се проведат от 12.30 до 14 ч. и от 16 до 17.30 ч.

Международна кръгла маса "Европейският театър на кръстопът" ще се проведе на 17 септември от 11 ч. в музейна галерия "Димитър Георгиев".

В същия ден от 11 часа в музея на Драматичния театър започва тридневен уъркшоп "Човекът, който дърпа конците" за ролята и значението на помощник-режисьора в театралния процес. Събитието е с предварително записване на [email protected] до 10 септември.

Дългият театрален празник на 17 септември продължава вечерта от 21 ч., котато в двора на Драмата ще се проведе музикална вечер със студенти от НАТФИЗ с музикален педагог Петя Диманова. В концерта участват Александра Златева, Борис Диков, Виктор Димитров, Георги Алексиев, Гергана Спиридонова, Денислав Михалев, Зорница Кюркчиева, Катрин Тодорова, Любослава Маринова, Лидия Василева, Марин Апостолов, Матей Мичев, Николай Станоев, Самуил Горанов, Самуил Сребрев, Симона Джурова, Соня Пилатова, Александър Туник, Мария Генова, Слави Гергов.

Четене на пиесата "Финист - ясният сокол" в защита на арестуваните Светлана Петрийчук и Женя Беркович ще има на 19 септември от 17 часа в музея на Драматичния театър.

Има изгаряни книги, забранявани автори и пиеси забранявани има, но цинизмът на историята е, че се преповтарят все същите действия със същата премерена жестокост. И когато на подсъдимата скамейка са поетите, драматурзите, писателите – хората, отдали живота си на словото и истината – това е диагноза за тежкото заболяване на света, в който живеем.

Светлана Петрийчук, автор на пиесата „Финист – ясният сокол“, и Женя Беркович –режисьор на спектакъла,  който печели четири номинации и две награди „Златна маска“, „печелят“ и своите арести през май 2023 г. по обвинение за „оправдаване на тероризма“. На 8 юли 2024 г. двете са осъдени от руски съд на 6 години затвор. В тяхна подкрепа в последната година пиесата е преведена и четена на много езици в различни точки на света.

"Да ги подкрепим, като чуем забранената пиеса и узнаем Истината", канят организаторите на "Сцена на кръстопът".

В четенето ще се включат Станка Калчева и Богдана Котарева, режисьор е Василена Радева. Преводът на пиесата е на Иля Златанов и Майя Праматарова. Входът е свободен - с покани, които се взимат от касата на театъра.

Финал на съпътстващата програма ще постави представянето на книгата "Мечтанието" на Диян Никифоров и Димитър Петков на 21 септември от 17.30 ч. в Камерната зала на театъра

Слоганът на тазгодишното издание е „Театъра  Огледалото”.