Изложбата „Жена с много лица“ пред Народния театър е посветена на Татяна Лолова

По-голямата част от снимките са от личния архив на актрисата, предоставени от семейството й

Култура
13:51 - 19 Август 2024
924
Изложбата „Жена с много лица“ пред Народния театър е посветена на Татяна Лолова

Изложбата „Жена с много лица“ с черно-бели фотографии отбелязва 90-годишнината на Татяна Лолова. Откриването е на 20 август в градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“, съобщават организаторите.

„По-голямата част от снимките са от личния архив на актрисата, предоставени от семейството й“, каза кураторът Георги Тошев, който заедно със Светослава Стоянова и дизайнерът Тодор Манолов са изградили фоторазказ за голямата актриса.

„Татяна обичаше да играе. Опитвам се да вървя по следите на живота й, използвам формата на игра от снимки в изложбата, които се опитват да нарисуват портрета на една жена с много лица, актриса, която умее да преминава с лекота от трагичното към смешното“, казва още Тошев.

Националната програма „Татяна Лолова на 90 години“ включва още документалният филм „Последният спектакъл“ на режисьорите Калояна Климентова и Георги Тошев. Филмът събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота й.

Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините, както и гостуването й в Българския културен институт – Лондон. В лентата участват съпругът й Светослав Светославов-Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, певецът Орлин Горанов, продуцентът Игор Марковски. 

„Филмът не изчерпва богата биография на Татяна Лолова, а по-скоро показва нейната житейска философия, разказва за изпитанията и радостите по Пътя й“, допълва Георги Тошев. „Това е емоционално пътуване във времето през спомените и кадрите, които сме избрали. Много смях, но и тъга има в живота на голямата актриса“, казва Калояна Климентова.

Филмът и книгата за Татяна Лолова ще бъдат представен на 15 септември в Пловдив, в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът“. Новата книга „Татяна Лолова. От А до Я“ под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев (издателство „Книгомания“) излезе от печат по повод годишнината. Включва скица на актрисата от Греди Асса, неразказани истории и над 70 снимки от архива на една от най-обичаните български актриси, предоставени на Георги Тошев. В края на томчето ще намерите хронологичен списък с избрани нейни роли в киното и театъра

Татяна Лолова е родена на 10 февруари януари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство при проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1955 г. Същата година дебютира на професионална сцена в Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе. 

През 1957 г. става първата актриса, която е официално назначена в новосформираната трупа на Сатирата, където играе до края на живота си с едно прекъсване от 1977 до 1989 г., когато е актриса в театър „София“. 

Някои от най-популярните пиеси с нейно участие са „Чичовци“ (1960) по Иван Вазов, „Много шум за нищо“ (1965) по Шекспир, „Щастливи дни“ (1991) по С. Бекет, „От другата страна“ по С. Стратиев, „Човекоядката“ (1978) по И. Радоев, „Големанов“ по Ст. Л. Костов. В киното участва във филми като „Птици и хрътки“, „Щурец в ухото“ на реж. Георги Стоянов, „Топло“ на реж. Володя Янчев, „Бон шанс, иснпекторе“, „Опасен чар“ на реж. Иван Андонов, „Разговор с птици“ на реж. Румяна Петкова.

Има над 120 театрални, 76 телевизионни и 54 роли в киното, многобройни записи в БНР. Тя е носител на редица филмови и театрални награди, високи държавни отличия. През годините играе на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, „Театър 199“, театрите в Стара Загора, Русе.