Измамници изтеглиха кредит и пари от сметката на 76-годишен мъж от плевенско село

Новини
11:44 - 20 Декември 2023
2153
Измамници изтеглиха кредит и пари от сметката на 76-годишен мъж от плевенско село

Мъж на 76 години е станал жертва на измама. Той е предоставил личните си данни и на негово име е изтеглен кредит, както и пари от банковата му сметка.

За това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Плевен. Потърпевшият е подал сигнал вчера в полицейския участък в град Тръстеник към Районното управление в Долна Митрополия.

Обяснил е, че от 12 декември към личния си мобилен номер и в последствие и през мобилно приложение е получил множество обаждания от различни комуникатори на мобилен оператор. Непозната жена го е въвела в заблуждение, че след като инвестира (преведе) парична сума в размер на 250 евро ще натрупа дивидент и ще придобие право за отпускане на безлихвен заем.

При проведена беседа със 76-годишния и преглед на хронологията по мобилната му комуникация е установено, че в хода на кореспонденцията си с жената, той е въведен в заблуждение и през мобилно приложение е изпратил снимка на личната си карта, идентификационни данни на кредитната си карта, издадена от банка в България, както и коректен пин код за мобилно приложение - "интернет банкиране", допълват от полицията.

Изяснено е още, че на 18 декември, чрез използване на предоставените лични данни, на негово име е отпуснат паричен кредит в размер на 2000 лева, който е преведен по неговата банкова сметка в банка и незабавно трансфериран. От личната му сметка е изтеглена и налична сума в размер на 2400 лева, която е преведена по сметка в друга банка в България.

По случая е сезирана Районната прокуратура в Плевен. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава разследващ полицай, съобщи БТА.