Измамници "дръпнали" 150 000 лева през телефона на жена, преди банката да блокира сумата

Общество
14:15 - 13 Януари 2023
3512
Измамници "дръпнали" 150 000 лева през телефона на жена, преди банката да блокира сумата

Двама души са обвинени в извършване на измама чрез въвеждане в заблуждение. Те изтеглили близо 150 000 лева през телефона на жена, но благодарение на бързите ѝ реакции от банката успели да блокират 119 000 лева от тях.

30 000 лева все още не са възстановени. Днес Районната прокуратура в Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителния акт.

На 06 август 2021 г. жителка на Берковица получила обаждане на мобилния си телефон от лице, представило се като служител на банка. Той съобщил на жената за постъпили данни за злоупотреба с личните ѝ данни и направени опити за нареждане на парични суми от банковата ѝ сметка. 

Мъжът ѝ казал, че я свързва със служител от отдел „Информационни технологии“ на банката, който на свой ред убедил потърпевшата да изтегли мобилно приложение.

След това тя предоставила код за достъп до телефона си. Според въпросния „компютърен специалист“ това било необходимо с цел сканиране за вируси и установяване на причината за преводните нареждания.

Той ѝ предложил съдействие, като за по-голяма убедителност изпратил на жената скрийншот, показващ наличността по нейната сметка.

Междувременно жената направила проверка чрез мобилното приложение на обслужващата я банка и установила, че по сметката ѝ има значително по-малка сума.

Незабавно тя посетила клон на обслужващата я банка и информирала какво се е случило. Там потвърдили, че от нейната сметка са направени пет нареждания към сметка на фирма. Сумите били блокирани. Впоследствие по сметката на жената са възстановени 119 000 лева. Липсвали обаче останалите 30 000 лева по един от преводите.

В хода на разследването са установени паричните трансакции, както и управителя на фирмата, който е привлечен като обвиняем.

Събрани са доказателства, че той е изтеглил в брой 10 000 лева и превел с платежно нареждане 19 700 лева по сметка на фирмата му в друга банка.

Мъжът не се признава за виновен и обвинява друг мъж, който го е помолил по банковата сметка на фирмата му да бъде направен паричен превод на пари. При постъпването на сумата той трябвало само да я изтегли и да му я предаде.

При проведената очна ставка не са отстранени противоречията между двамата обвиняеми.

 По делото са събрани доказателства, които по категоричен и безспорен начин установяват вината на извършителите на престъплението - банкови извлечения и справки, заверени копия на платежни нареждания, заключението по назначената и изготвена съдебно-икономическа експертиза, докладна записка с анализ на трафични данни, протоколи за разпит на свидетели.

Причинените на пострадалата щети в размер на 30 000 лева не са възстановени.

Предстои делото да продължи в съда.