Изнасят с месеци 30-те хиляди експоната на Божков (СНИМКИ)

Спецпрокурор наблюдава описването на антиките в "Нове холдинг"

Актуални новини
13:53 - 03 Февруари 2020 (обновена)
8380
Изнасят с месеци 30-те хиляди експоната на Божков (СНИМКИ)

Колекцията на Васил Божков се състои от над 30 000 експоната и нейното изнасяне от неговия личен музей и от къщата му ще отнеме месеци. Такова мнение изразиха експерти.

Специална кутия се прави за изнасянето на всяка една антика, която разследващите изземат от музея на Васил Божков, съобщи Десислава Виткова от фондация "Тракия", която се грижи за артефактите. Това е стандартна процедура, обясни тя. 

Междувременно в сградата на "Нове холдинг" на ул. "Московска" влезе и наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев, който е от специализираната прокуратура.


По-късно днес фондация "Тракия" ще излязат с официална позиция по повод това, че разследващи и експерти от Министерство на културата влязоха в офиса на музея. 

Реставратори, експерти и поемни лица влязоха сутринта в сградата на "Нове холдинг", където се съхранява колекцията на Васил Божков. Културните ценности обаче само се описват, засега не се изнасят. 


Засега няма разпореждане да се изнасят културни ценности от музея на Фондация "Тракия", заяви днес в ефира на БНТ и Би Ти Ви Александър Трайков, директор на Инспектората за опазване на културното наследство в Министерството на културата (МК). Изнасяне може да се случи, само ако има разпореждане на прокуратурата, обясни Трайков.


На място бяха проф. Веселина Инкова, която се грижи от години за колекцията, както и представители на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата. 

Преди дни от прокуратурата отрекоха да се изнасят предмети от колекцията и то в чували, както твърдеше екипът от служители, които се грижат за артефакктите. Оттам все още не са обяснили какво налага преместването на колекцията. Обявиха само, че артефактите ще се съхраняват в Националния исторически музей и в Националната галерия.

Около 20 картини от дома на Васил Божков вече са изнесени, съобщиха от Министерството на културата. Платната са на български и чужди майстори. Процесът ще продължи дълго, защото предметите на изкуството се снимат и описват подробно.

Пред "Хоризонт" директорът на галерията Ярослава Бубнова заяви: "Изпълнявам нареждането на Специализираната прокуратура и заповедта на министъра на културата за участието в тези процедури. Произведенията се изземват от комисия от колеги с реставратор и историци на изкуствата. Всяко произведение внимателно се описва. Създава се реставрационен протокол за състоянието на произведенията. Опакова се от реставратори и се изнася от служителите на Националната галерия. Този процес ще продължи много дълго".


Тракологът проф. Иван Маразов, който е бил консултант на Васил Божков и неговата фондация "Тракия", заяви пред Lupa.bg, че е най-добре тези предмети да си останат на мястото, да се запечата сградата и да не се пипат. Проф. Маразов уточни, че Васил Божков притежава най-богатата колекция в света от антични предмети.

Снимки: Агнес Методиева