Изненада: Бойко Борисов уважи поканата на президента за КСНС

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов не дойдоха на "Дондуков" 2 за важното заседание

Политика
13:33 - 08 Април 2019
2078
Изненада: Бойко Борисов уважи поканата на президента за КСНС

Премиерът Бойко Борисов заедно с председателя на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова и външният министър Екатерина Захариева дойдоха в уречения час за Консултативния съвет при президента. Днешното заседание на КСНС е посветено на корупцията по високите етажи на властта. Пред сградата на „Дондуков” 2 е организиран и протест срещу корупцията.  

Присъствието на представители на ГЕРБ на КСНС при президента се превърна в новина, тъй като на последните три заседания никой от управляващата партия не дойде заради войната между „Дондуков”1 и „Дондуков”2.

За да участват в заседанието, посветено на корупцията и скандалите с евтините апартаменти обаче не дойдоха нито шефът на ВМРО Красимир Каракачанов, нито бившият вице и шеф на патриотите Валери Симеонов. Пристигна обаче лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обеща да попита и самия президент за неговите имоти, след като всеки ден изтича информация за евтини апартаменти на хората във властта.  

За важното заседание не дойде и шефът на КОНПИ Пламен Георгиев, тъй като след скандала с апартаментите, президентът Румен Радев свали доверието си от него и покани на КСНС да присъства негов заместник. Шефката на БСП Корнелия Нинова също дойде забързана за заседанието и на влизане обясни, че ще предложи нов закон против корупцията, както и промяна на пълномощията на главния прокурор.    

Депутати очакват президентът да поиска промяна в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество - тема, която е обсъждана неведнъж. Законът е само на 1 година, но вече претърпя няколко промени.

Радев и БСП настояваха комисия “Антикорупция” да е в ограничен състав, но с пълноценни разследващи функции по високите етажи на властта, което означава да разследва несъответствията между декларираното и реалното имущество. Сега КОНПИ само проверява данни за корупция, а при възникнали съмнения ги предава на прокуратурата. Запознати твърдят, че ГЕРБ може да подкрепи президента за създаването на изцяло нов антикорупционен орган.

Снимки Агнес Методиева