ИЗНЕНАДА: Двете ДПС-та подали една и съща банкова сметка в ЦИК

Политика
10:03 - 09 Септември 2024
1262
ИЗНЕНАДА: Двете ДПС-та подали една и съща банкова сметка в ЦИК

Конституционният съд обяви промените в Конституцията, които касаят разделението на ВСС, за противоконституционни, но не обяви за противоконституционни онези разпоредби, които се отнасят до това забрана на действащия ВСС да избере тримата големи. Не виждам изненади при юристите. Ще има два прочита – че имат право и че са длъжни да започнат процедурата по избор на главен прокурор. Това заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова в ефира на БНТ.

Според нея конституционните съдии е трябвало да обявят тези разпоредби за противоконституционни – така нямаше да има спор.

Според адв. Емил Георгиев Делян Пеевски много държи да бъде избран главен прокурор, докато „все още има своята власт в съдебната система.”

„Самият пленум може да спре тази процедура, но актът по избора е уязвим в своята финална част – указът на президента е обект на КС. Персоналните предложения ще покажат дали ще има политическа намеса”, допълни той.

„ЦИК е доста добре позиционирана. Виждат се трима членове вътре от квотата на ГЕРБ, които имат конкретна позиция, както и мнозинство с различно мнение. Комисията трябва да решава един вътрешнопартиен конфликт, но и този конфликт влияе върху институциите”, каза още юристът.

За „соломоновото решение” на комисията във връзка с двете ДПС-та, Георгиев заяви: „Опитаха се от ЦИК да направят такова решение. За мен нещата са ясни – има дадени указания, които не са изпълнени, следва отказ.”

„ЦИК не иска да влезе в този вътрешнопартиен спор и отлага решение възможно най-дълго. Вече осми ден тази драма продължава. ЦИК правилно прие едновременно документите, за да може след това да прецени има ли недостатъци в тях. Разбираме, че е предоставена една банкова сметка и в двете коалиции. ЦИК може да откаже и на двете коалиции, може да даде на едните партията, на другите – името, а може ВАС да даде партията и името на единия субект, като тогава ще видим как съдебната власт става част от предизборната кампания”, допълни доц. Киселова.