Изненада! Гришо победи Русувуори, спечели €142 000

Тенис
19:20 - 01 Юни 2023
6723
Изненада! Гришо победи Русувуори, спечели €142 000

Григор Димитров изненадващо се класира за третия кръг на Ролан Гарос. Българинът победи финландеца Емил Русувуори със 7:6(4), 6:3, 6:4 след 2:44 часа игра и записа втора поредна трисетова победа на турнира.

32-годишният българин на два пъти пропиля пробив аванс в началото. При аванс от 5:3 гейма Димитров допусна спад и взе само 1 от следващите 14 разигравания, като пропусна и възможността да затвори сета на собствен сервис при 5:4. Българинът все пак успя да стигне до тайбрек, в който направи ключова серия от четири поредни разигравания, за да дръпне с 6:3 и това се оказа решаващо.

Във втората част хасковлията навакса ранен пробив пасив и с четири последователни гейма пое контрола, за да вземе в последствие и сета.

Преди началото на третата част Русувуори поиска медицински таймаут заради проблем в лявото бедро. При подновяването на играта финландецът удържа трудно подаването си, но след това Димитров направи серия от три поредни гейма, за да поведе с 3:1. 46-ият в света скандинавец не се предаде и успя да върне брейка за 3:3, но веднага след това в маратонски гейм, преминал през пет равенства, българинът отново излезе с пробив напред и до края не допусна да бъде застигнат, за да достигне за седми път до третия кръг от 13 участия на Ролан Гарос.

С успеха хасковлията заработи 142 хиляди евро и 90 точки за световната ранглиста, в която заема 29-ото място.

Димитров се стреми се към изравняване на най-доброто си постижение от 2020 година, когато достигна до четвъртия кръг, а следващият му съперник ще бъде победителят от двубоя между номер 8 Яник Синер (Италия) и Даниел Алтмайер (Германия), които в момента стартират решителен пети сет.

Григор Димитров - Емил Русувуори 7:6(4), 6:3, 6:4

III сет

Емил Русувуори имаше проблеми още в първото си подаване в третия сет, но успя да го измъкне и да поведе с 1:0. Димитров бързо изравни резултата - 1:1 и отново прехвърли напрежението върху съперника. Българинът демонстрира много стабилна игра. Григор пропусна първата възможност за пробив, но след това реализира втората и поведе с 2:1. Григор затвърди пробива с гейм на 0 и поведе с 3:1. Русувуори успя да върне пробива и да изравни резултата за 3:3. Седмият гейм бе изключително напрегнат, като Димитров пропусна два брейкпойнта, но успя да реализира третата възможност за пробив, повеждайки с 4:3. Григор Димитров успя да спечели сервис гейма си на 0 и поведе с 5:3.

II сет

Вторият сет започна с ранен пробив на Емил Русувуори, който поведе с 1:0. Григор Димитров успя да върне пробива и да изравни резултата - 1:1. След това българинът отново имаше проблеми при своето подаване и изоставаше с 0:30, но успя да се събере и да обърне развоя на събитията, за да поведе с 2:1. След това най-добрият български тенисист осъществи нов пробив, за да поведе с 3:1. При 40:30 за Григор в четвъртия гейм, Русувуори направи непредизвикана грешка, изкарвайки топката в аут и по този начин Димитров поведе с 3:1. След това Гришо спечели подаването си на 0, като направи ас за 40:0, а след това последва нова непредизвикана грешка от страна на Русувуори, за да поведе българина с 4:1.

При 5:2 Димитров имаше три възможности да затвори сета, но ги пропиля и финландецът намали изоставането си - 3:5. Григор Димитров изигра изключително инфарктен девети гейм. На свой сервис българинът имаше възможност да затвори втория сет. Гришо първо се наложи да отразява две възможности за пробив, които се откриха пред Русувуори. След това Димитров пропусна още два сетбола на свой сервис. Стигна се до трета възможност за пробив пред Русувуори, но Димитров запази концентрация в най-важния момент и успя да се справи, отразявайки и този брейкпойнт. След това Григор получи своя шести сетбол, който най-накрая успя да реализира и да спечели втория сет с 6:3.

I сет

Григор Димитров започна много добре мача и спечели първите три точки на сервиса на своя финландски съперник. Българинът стигна до три възможности за пробив при 40:0, но Емил Русувуори успя да ги отрази и да изравни резултата за 40:40. След това Григор стигна до четвърта възможност за пробив, която успя да реализира, след като Русувуори направи непредизвикана грешка, изпращайки топката в мрежата и да направи ранен пробив в мача - 1:0.

Димитров имаше затруднения в своето подаване, като се наложи да отразява една възможност за пробив, която се откри пред Русувуори при 30:40, но Гришо запази концентрация и успя да затвърди осъществения пробив в първия гейм в мача, за да поведе с 2:0. Русувуори спечели подаването си, за да намали своето изоставане за 1:2. Димитров допусна ново разколебаване в четвъртия гейм, когато пред финландеца се откри нова възможност за пробив.

Русувуори се възползва от нея и успя да изравни резултата - 2:2. Българинът успя да направи нов пробив, за да поведе с 3:2. Григор показа добра игра от дъното на корта, а Русувуори направи нова непредизвикана грешка, пращайки топката в мрежата. Димитров спечели подаването си на 0, за да поведе с 4:2. Григор Димитров сервираше за спечелването на сета при 5:4, но българинът се пропука и Русувуори успя да направи решителен пробив и да изравни резултата - 5:5.

Играта на Димитров се разпадна в най-неподходящия момент, като финландецът стигна до две възможности за пробив при 40:15. Русувуори се възползва още от първата, за да изравни резултата - 5:5. След това Емил Русувуори успя да спечели подаването си на 0 и да поведе с 6:5. Димитров спечели своето подаване и доведе нещата до тайбрек в първия сет - 6:6.

В тайбрека Димитров направи минипробив за 1:0, но след това загуби двете последователни подавания на свой сервис и финландецът поведе с 2:1. Димитров успя да върне единия минипробив за 2:2. При 4:3 точки за Григор, българинът направи два последователни минипробива, за поведе с 6:3 и имаше първия сетбол на своя серивс. Гришо не успя при първата му се открила възможност, но затвори сета при второто си подаване със 7:4 точки.