ИЗНЕНАДА: Канят Русия, Беларус и Иран на Нобеловите награди

Фондацията отнесе куп критики за решението си

Свят
08:53 - 01 Септември 2023
1822
ИЗНЕНАДА: Канят Русия, Беларус и Иран на Нобеловите награди

Русия и Беларус бяха поканени отново на церемонията за връчването на Нобеловата награда в Стокхолм, след като миналата година бяха прескочени заради войната в Украйна. Новината съобщи Нобеловата фондация. Иран също беше поканен отново на събитието в столицата на Швеция. Фондацията заяви, че се стреми да включи дори онези, които не споделят ценностите на Нобеловата награда.
 
Пет от шестте церемонии по връчването на Нобеловите награди се провеждат в Стокхолм всяка година, докато Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.

Миналата година Нобеловата фондация каза, че посланици от Русия и Беларус няма да бъдат поканени "поради нахлуването на Русия в Украйна". Беларус е ключов съюзник на Русия и нейният лидер Александър Лукашенко подкрепи "специалната военна операция" на Русия. Иран също не получи покана. Техеран отдавна е изправен пред критики за спазването на човешките права. ООН заяви, че правителството там може да е извършило престъпления срещу човечеството при потушаването на протестите миналата година.

"Ясно е, че светът все повече се разделя на сфери, където диалогът между тези с различни възгледи намалява. За да се противопоставим на тази тенденция, сега отправяме нашите покани да отпразнуваме и разберем Нобеловата награда и значението на свободната наука, свободната култура и свободните, мирни общества", заяви Видар Хелгесен, изпълнителен директор на Нобеловата фондация, цитиран от BBC. 

Шведският евродепутат-либерал Карин Карлсбро обвини Фондацията, че създава "опасен прецедент" като дава зелена светлина за присъствието на Русия на бляскавата церемония, докато ракети удрят украински културни центрове и убиват деца. 

 Самото решение изглежда напълно парадоксално. Един от носителите на Нобеловата награда за мир е руският журналист Дмитрий Муратов, който миналата година продаде приза си на търг, за да събере средства за украинските деца бежанци. Самият Муратов е обект на репресии в Русия заради критиките си спрямо властта. Вестникът му “Новая газета” беше закрит.