Изненада: Нинова се отказа да е депутатка от София и Пловдив

Политика
14:40 - 17 Май 2021
7671
Изненада: Нинова се отказа да е депутатка от София и Пловдив

Обратите в отношението на ръководството на БСП към вътрешената опозиция вляво и спрямо начина, по който да изглежда предизборната кампания и листите за предсрочния вот на 11 юли продължават. Шефката на Столетницата Корнелия Нинова прави кардинални размествания в кандидатдепутатските списъци и се очаква на челните позиции да застанат нови лица, макар и пак приближени до нея. Първите рокади вече са известни на "Позитано" 20, а Lupa.bg ги научи броени часове след взимането на решенията -

Нинова няма да води досегашните листи в 25-и МИР в столицата и в Пловдив-град, а само в един избирателен район, както бе преценила да стори и на вота през 2017-а. Социалисти от централата са на мнение, че най-подходящо за нея би било да се озове не къде да е, а на водаческото място във Враца, но не е изключено и да поеме Варна вместо Борислав Гуцанов. 

Любопитната подробност е, че едни от най-верните й сподвижници - отбранителният спец Атанас Зафиров и флагманът на партийната червената телевизия - журналистът Александър Симов, са с разменени позиции. Първият ще води в Хасково, а вторият - в Ловеч за предстоящите избори. Така най-вероятно досегашното първо място в града Ирена Атанасова ще "кацне" начело на листата в 23-и МИР в София за сметка на загубилия на предишните избори Христо Проданов. Очаква се разместване и в централния 24-и МИР, който бе воден от бившия шеф на предизборния щаб на червените Георги Свиленски. Първото място в Пловдив-град със сигурност оставало за проф. Иво Христов. 

А опозиционерите в партията са на мнение, че ако действително Нинова реши да спази поне част от заявките си от последните дни за реверанс към критиците, ще се наложи да вкара за водачи Весела Лечева и Драгомир Стойнев. За пръв път от месеци шефката на социалистите показа желание да се смекчат вътрешните конфликти и дори се изказа относително ласкаво за новото идейно обединение в партията, дело на знакови лица като Велислава Дърева, Явор Куюмджиев и щерките на титаните на някогашната левица Нора Ананиева и Георги Пирински.

Снимка: Агнес Методиева