Изненада! Оризът пази от рак

Топ
22:30 - 28 Септември 2020
5414
Изненада! Оризът пази от рак

Оризът осигурява бърза и незабавна енергия, регулира и подобрява работата на червата, стабилизира нивата на захар в кръвта и забавя процеса на стареене. Наред с всичко казано до момента, това не е достатъчно изчерпателно. Оризът е основен източник на витамин В1. Той е основна храна в много кухни по света и се оказа полезен и без любимото пилешко.

Ето ползите от тази храна:

1. Доставя енергия

Оризът е богат на въглехидрати. Той работи като гориво за тялото и допринася правилната работа на мозъка. Въглехидратите са от съществено значение за метаболизма в организма и се превръщат във функционална, полезна енергия

 2. Предотвратява затлъстяването

Яденето на ориз е изключително здравословно, защото в него няма вредни мазнини, натрий и холестерол. Това го прави съществена част от балансираната диета.

3. Контролира кръвното налягане

Оризът е с ниско съдържание на натрий. Това го превръща в една от най-добрите храни за хора с високо кръвно налягане и хипертония.

4. Предотвратява ракови образувания

Пълнозърнестият ориз, както и кафявия са богати на неразтворими фибри. Последните могат да предпазят от различни видове рак. Неразтворимите фибри са жизненоважни за протектор на организма при метастазирането на ракови клетки.

5. Грижи се за кожата

Според експертите, оризът на прах може да се прилага и за локално лечение на определени кожни заболявания. В Индия, оризовата вода се ползва в аюрведа като ефективен мехлем при възпаления по кожата.

6. Предотвратява Алцхаймер

Кафявият ориз е наситен с хранителни вещества, които засилват растежа и активността в невротрансмитерите. Това намалява риска от развиването на болестта Алцхаймер.

7. Подобрява обмяната на вещества

Оризът е източник на минерали и витамини, сред които ниацин, калций, витамин D, фибри, желязо, рибофлавин и тиамин. Те осигуряват метаболизма, здравето на имунна система и правилното функциониране на органите.

8. Увеличава сърдечно-съдовата система

Известно е, че маслото от оризови трици има антиоксидантни свойства, които насърчават сърдечно-съдовата сила чрез понижаване на нивата на холестерола в организма.

9. Облекчава синдрома на раздразнените черва

Оризът съдържа устойчиво нишесте, което се доставя до червата в несмляна форма. Този вид нишесте стимулира растежа на полезни бактерии. Последните са важни за нормалното движение в червата.