Изненада: "Астра Зенека" се комбинира с руската ваксина "Спутник V"

Новини
16:59 - 11 Декември 2020
6859
Изненада: "Астра Зенека" се комбинира с руската ваксина "Спутник V"

Фармацевтичната компания "АстраЗенека" взе решение за съвместно изследване с руския научен център "Н. Ф. Гамалея", за да комбинира собствената си ваксина срещу коронавируса с руската "Спутник V". 

Неотдавна "Санофи", работеща по ваксината съвместно с Джи Ес Кей, заяви, че смята да започне последните тестове върху хора в края на декември, припомня АФП. Програмата предвижда оценка доколко е безопасно и доколко създава имунитет комбинираното прилагане на двете ваксини.

В изследванията ще участват доброволци над 18 години, посочва британско-шведската компания.

Изследователите по цял свят продължават да работят с бързи темпове, за да намерят безопасни и ефективни ваксини за защита на популациите срещу вируса SARS-CoV-2, използвайки различни платформени технологии. Ясно е, че за преодоляване на пандемията на Covid-19 ще са необходими повече от една ваксина.

Осигуряването на широк справедлив достъп до ваксините COVID-19 ще ни позволи наистина да променим хода на тази пандемия и да повлияем положително на реалната ефективност на тази безпрецедентна програма за ваксинация. Тъй като по света се одобряват повече ваксини, е важно да се проучи как те могат да се използват в реалния свят и да се проучи тяхната взаимозаменяемост.

Ваксините често изискват повече от една ваксинация под формата на първоначална премиера, последвана от тласък. като „хетероложно усилване“.

Възможността да комбинирате различни ваксини срещу COVID-19 може да бъде полезна за подобрена защита и за подобряване на достъпността на ваксините. Ето защо е важно да се изследват различни комбинации от ваксини, за да се направят програмите за имунизация по-гъвкави, като позволяват на лекарите по-голям избор по време на прилагането на ваксини. Също така е вероятно комбинирането на ваксини да доведе до подобрен имунитет за по-дълъг период от време.

Правителството на Обединеното кралство наскоро обяви, че ще започне клинично изпитване, съчетаващо аденовирусни ваксини с РНК технологични ваксини. AstraZeneca също обмисля как може да оцени хетероложните комбинации от различни ваксини, като работи с партньори в индустрията, правителства и изследователски институции по света и скоро ще започне проучване с изследователския институт Гамалея в Русия, за да разбере дали две ваксини на базата на аденовирус могат да бъдат успешно комбинирани .

Оценяването на различни видове ваксини COVID-19 в комбинация може да помогне за отключване на полезни взаимодействия в защитата и подобряване на достъпността на ваксините и може да осигури допълнителен подход за преодоляване на този смъртоносен вирус.