Изненада: "Възраждане" подкрепят Борисов за ВНС

Костадин Костадинов видя умен ход на премиера за нова конституция

Политика
14:04 - 14 Август 2020
6824
Изненада: "Възраждане" подкрепят Борисов за ВНС

Лидерът на разследваната от прокуратурата партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви за добър ход предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и приемането на нова конституция. Въпреки че той и членове на движението му са на площада и протестират за оставка от седмици, този път изненадаха с подкрепа за намерението на лидера на ГЕРБ да се върви към нов основен закон с цел съдебна реформа. 

"Предложението на управляващите за разпускане на настоящия парламент и насрочване на незабавни избори за Велико народно събрание е добър вариант за излизане от тежката политическа криза, в която държавата ни е изпаднала от месеци насам. Нежеланието на правителството за отстъпки доведе България до състояние, граничещо с гражданска война. Макар и не идеален, предложеният от министър-председателя план за излизане от патовата ситуация е добър - поне като начало.

Желязно историческо правило е, че в една гражданска война няма победители, има само губещи. Този ход дава възможност на всички да се чувстват победители - ние протестиращите, защото в крайна сметка сме на път да постигнем основната си цел за оставка на правителството и парламента (като не забравяме оставката на главния прокурор, за която ще продължаваме да работим), и управляващите, защото отстъплението им ще стане по техни правила и предложения. И тук е момента да поговорим за капката катран в кацата с мед - технологията за провеждане на изборите.

Възраждане категорично настоява изборите за Велико народно събрание да бъдат проведени съгласно изискванията на Изборния кодекс, които предвиждат те да се състоят с машинно гласуване. Правителството на България е изчерпало напълно своя кредит на доверие и само така можем да сме сигурни, че изборите ще бъдат честни и резултатите няма да се фалшифицират както винаги до момента. В противен случай рискуваме бъдещото Велико народно събрание да бъде просто един по-увеличен по обем двойник на сегашния парламент.

В момента България се намира в цялостна политическа, икономическа и социална агония. Разпускането на парламента и оставката на кабинета е единственото възможно решение за изход от тази агония, и Възраждане призовава това да се случи възможно най-бързо. След това на ход ще бъдат българските граждани - в техните ръце ще легне бъдещето на отечеството", написа той във фейсбук, с което си навлече куп критики от "своите".